Kolumna Mihaila Crnobrnje

Rešavanje problema, pa onda poboljšanje

Uobičajeno je na početku godine baciti pogled na to šta nas u njoj očekuje. Većina analitičara, pa i političara, ocenjuju da će 2014. biti teška godina. Ja se sa tom ocenom slažem. U tekstu koji sledi, navodim i nekoliko razloga za to.


Reforme privrednog sistema, započete pre više od jedne decenije, još nisu privedene kraju. Prošle godine najavljeno je da će 2014. godina biti odlučujuća za njihovo dovršavanje. Na početku ove ne znamo da li će se one odlučno i brzo sprovoditi, u kom slučaju sledi oštar, ali i relativno kratak „bol", ili će se, kao što je i dosad bio slučaj, oštrica ublažiti, a bol, mada nešto manji, trajaće znatno duže.    

U ovoj godini mora se konačno zaustaviti tendencija da trošimo više nego što stvaramo, a razliku pokrivamo ili zaduživanjem, ili prodajom državnog vlasništva. Ostalo je malo toga što je vredno i može se prodati, a kreditno zaduženje je odavno prevazišlo zakonski limit i sad opasno ugrožava onaj daleko važniji, ekonomski limit. Jedino pravo i trajno rešenje je promena ponašanja na svim nivoima i svim strukturama države, od Skupštine i Vlade, do opštine.


Nastavak teksta možete pročitati u sedmom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara