Uvod

Ekonomske posledice COVID-19

Državni zvaničnici često govore da Srbija ima dovoljno novca, deviznih rezervi i rezervi zlata i da će krizu izazvanu korona virusom podneti lakše nego druge zemlje. Kurs dinara je stabilan, inflacija pod kontrolom, a ukupne devizne rezerve iznose 13,11 milijardi evra. Kada se od toga odbiju sredstva poslovnih banaka, koja drže po osnovu obavezne rezerve, neto devizne rezerve su u martu iznosile 10,94 milijarde evra.

Prema važećem Zakonu o Narodnoj banci Srbije, devizne rezerve ne mogu se koristiti za bilo koju vrstu pomoći ili investicija u privredi, osim ako se zakon ne promeni. Da li je potrebna šira stručna rasprava o načinima izlaska iz krize i korišćenju deviznih rezervi, da li treba držati skoro fiksni kurs dinara ili pustiti pad vrednosti dinara, na koji način voditi monetarnu politiku, u nedostatku društvenog dijaloga „Nova ekonomija“ je tražila mišljenja od dva bivša guvernera NBS, bivšeg predsednika Saveta guvernera Srbije i bivšeg člana Saveta guvernera nekadašnje Jugoslavije.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.