Veštine i poslovi budućnosti

Zaposlene očekuje više odgovornosti

Mnoga radna mesta će nestati, ali rađaju se novi poslovi, u novim životnim okolnostima koje diktira aktuelni ili neki budući virus. Nove veštine se očekuju i od zaposlenih i od donosilaca odluka. Preduzeća koja žele da ostanu konkurentna usredsrediće se  upravo na unapređivanje veština svojih radnika

Možete li da zamislite da će 2025.  pored vas na poslu sedeti mašina?  Ili da ćete i dalje raditi od kuće?  Pitate li se sa kim ćete na kafu ili novogodišnji ručak. Naime, prema poslednjem istraživanju Svetskog ekonomskog foruma o budućnosti rada, poslodavci će približno podeliti posao između ljudi i mašina, a rad od kuće je izgleda neminovnost za dobar deo poslova. 

Radna snaga se automatizuje brže nego što se očekivalo, zbog čega će 85 miliona radnih mesta biti zamenjeno mašinama u narednih pet godina. 

Automatizacija, zajedno sa recesijom izazvanom COVID-19, stvara scenario tzv. dvostrukog prekida za radnike. Dakle, dva su razloga  za gubitak posla, roboti i privredni pad. Ali, da citiramo naše političare – kriza je i naša šansa. Nastaju novi poslovi, ali i dodatni zahtevi i za zaposlene i za menadžment kompanija, bez obzira na to kakvo znanje poseduju. 

„Automatizacija i kako da automatizujemo poslove biće ključni. Što više automatizuješ i što manje varijacija, ostavljaš veći prostor za kreativnost“, kaže za Novu ekonomiju Jasmina Nikolić, CEO kompanije Agile Humans.

Analitičari svetskog ekonomskog foruma kažu da će novi poslovi nastati u oblasti veštačke inteligencije, ali i u sektoru stvaranja sadržaja (kao što su upravljanje društvenim medijima i pisanje sadržaja).  Veća je potražnja i za poslovima zelene ekonomije.

Jasmina Nikolić ocenjuje da će na ceni apsolutno biti data science, odnosno ljudi  koji razumeju informacije, koji se bave prikupljanjem i obradom podataka. Zbog skraćivanja procesa potreban je neko ko u stopu prati kvalitet i zato će na ceni biti Quality assurance ljudi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara