„Kuguarke"

Pritajeni noćni lovci na sočan plen

„Kuguarke"

 
O sebi mislite da ste slobodoumni, bar u poređenju sa srpskim prosekom. Pa ipak, kad vidite znatno stariju damu u društvu mlađeg muškarca, knedla vam zastane u grlu. Šta ona ima sa njim da priča i obrnuto, pravdate svoj unutrašnji otpor „logičnom" dilemom. Ispod koje se skriva „politički nekorektna" slika njenog omlitavelog tela, naspram njegovog mišićavog. Ona to radi da se hvali, a on mora da se uz nju „šlepa" zbog novca i karijere, neki i to pomisle. Moguće i da je u pitanju moda, po uzoru na Holivud, sve je rasprostranjenija pretpostavka.

„Kuguarke" su i ovde dobro poznat termin, iako je ponikao u Americi, nikad jasno povezan sa ženkom divlje mačke po kojoj je imenovan, osim po hitrini i „diskreciji" (ove pume love noću) hvatanja plena. Možda i zato što je, kad je ljudska priroda u pitanju, teško definisati ko je predator, a ko „zalogaj", kao što su raznolika objašnjenja pojma „iskorišćavanje". Nejasne su i granice razlike u godinama kad žena stiče taj epitet, po nekima pogrdan, a po drugima pohvalan.  Licitira se sa „sve preko sedam", iako je Čenel 5 nedavno pronašao mnogo srećnih primera koje je delilo i više od četiri decenije.

Bilo kako bilo, fenomen uzima sve više maha, kako među poznatim parovima, tako i kod nas, običnih. Da li je stvar u ženskoj emancipaciji, slabljenju muškog pola, da li se Edip sa svojim kompleksom tu umešao, ili je posredi neka prozaičnija „fora"?  Ili, naprosto, „ljubav ne zna za godine", kao što i kaže drevna izreka?

„Kad sam se ’ohladila’ od muža, vršnjaka, počela sam sasvim nesvesno da gledam listom mlađe muškarce. Valjda su mi moji ’ispisnici’ bili previše ofucani, a ja bila puna snage", objašnjava jedna pedesetogodišnjakinja kojoj „daju" bar deceniju manje. Komplimente prima uz samosvestan smešak i obrazloženje da je mlađeg i našla, a uz njega paket mladalačkih navika – izlazak iz kolotečine, više druženja, opuštenih odnosa, usled rasterećenosti osujećenjima i problemima. A o onome što nas sve zanima – seksu – da i ne govorimo.


Nastavak teksta možete pročitati u osmom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara