Uloga poslodavaca u kovid obrazovanju

Danju škola, noću posao

Zaposleni u privatnom sektoru teže uspevaju da usklade poslovne zadatke i obaveze oko škole

„Ne stignem da obavim dnevne zadatke u radno vreme. Često se uključujem uveče kad svi spavaju da dovršim ono što je ostalo od poslovnih obaveza. Poslodavac nema razumevanja za kašnjenja, hoće da sam dostupna u radno vreme, a ne uveče“, otvorila je dušu jedna mama u anketi portala Nove ekonomije „Kako uskladiti šefa i Gugl učionicu“. 

Njeno svedočenje na liniji je brojnih istraživanja koja su pokazala da je izbijanje pandemije donelo dodatne teškoće zaposlenim roditeljima školske dece, bez obzira na to da li su radili od kuće ili su morali da budu prisutni na radnom mestu. Ipak, uslovi života u pandemiji nisu doveli do promena u podeli kućnog rada i brige o porodici u većini domaćinstava u Srbiji. Brojna istraživanja svedoče da je i pre, ali i tokom korone, najveći teret poslova pao na leđa majki, uključujući i školske obaveze dece. 

„Izgleda mi kao da su 24 časa malo za sve što treba da odradimo u toku jednog dana. I to bez težnje ka perfekcionizmu, kako smo navikli, već se dan svodi na ’otaljavanje’ obaveza. Bitno je samo da sve stignemo, ali i to je jako teško. Nešto uvek mora da ispašta. Deca očekuju pomoć za obaveze u školi, a posao čeka. Hiljadu puta u toku dana moraš da izvagaš da li da prekineš rad i pomogneš im ili da ih pustiš da pokušaju sami da se snalaze.  Šefovi se ne libe da nas zovu i rano ujutro i kasno uveče, da nam šalju poruke i zahteve“, opisuje Beograđanka Kristina Popović uobičajen radni dan u svojoj petočlanoj porodici, koji može da stane u tri reči – žurba, stres i „hendlovanje“ više stvari u isto vreme.

Da su zbog promena u radu škola i obaveza prema deci imali teškoće u obavljanju radnih zadataka saglasno je dve trećine roditelja koji su učestvovali u anketi portala Nova ekonomija. Upitnik je popunilo 210 građana, od kojih 43 odsto radi od kuće. Preko 70 odsto roditelja kaže da poslodavci nisu imali razumevanja što su morali da budu više uključeni u školske obaveze, a svaki peti je zbog toga imao problema sa svojim nadređenim. Neki od njih suočili su se pretnjom otkazom, morali su da rade duže, po smenama ili su dobijali dodatni posao. Poslodavci koji su pokazali saosećajnost prema svojim zaposlenim omogućili su im „klizno“, odnosno prilagođeno radno vreme, tolerisali su kašnjenje, a pojedini su mogli da računaju samo na verbalnu podršku.

Kompjuter i varjača

„Naučno je dokazano da su žene bolje u multitaskingu, ali mislim da nijedna studija na svetu nije posmatrala ženu koja istovremeno radi, kuva, drži časove, pomaže oko domaćeg, sređuje kuću i vaspitava decu. Ova situacija je više nego ikad pokazala koliko se od žena u Srbiji očekuje da budu superžene, sa keceljom oko struka, varjačom u jednoj ruci, kompjuterom u drugoj, koje na jedno uvo slušaju poslodavca, a na drugo muža i decu. Sve to je uticalo na povećanje stresa kod žena zbog nemogućnosti da se ispune sva očekivanja porodice, ali i okoline“, kaže Jovana Ružičić, direktorka organizacije „Centar za mame“. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara