Anri Tuluz-Lotrek, francuski slikar i ilustrator

Grof iz mračnog bordela

„Profesionalni model uvek deluje kao da je napunjen slamom, dok su one... one su žive“, govorio je plemić opčinjen kabaretskim životom o svojim prijateljicama i ljubavnicama, kurtizanama

Anri Mari Rejmon de Tuluz-Lotrek Monfa bilo je puno ime slikara koga pamtimo po robusnom crtežu, ekspresivnom, dinamičnom, po modelima koji se nisu viđali na platnima u finim buržoaskim salonima. 

Rođen u braku grofa Alfonsa i grofice Adele Tuluz-Lotrek, Anri je poneo teret genetske mutacije nastale zbog veze bliskih rođaka. Kako bi sačuvali svoje bogatstvo i plavu krv, u zajednicu koja je donela dvojicu sinova stupili su Anrijeva majka i njen brat od tetke. Anri je imao više sreće od svog tri godine mlađeg brata, njegova bolest, opaka i teška, bila je velika tragedija za njega, međutim, njegov brat poživeo je tek manje od godinu dana. Stara aristokratska porodica čiji koreni idu do Karla Velikog, koja je imala značajnu ulogu u krstaškim ratovima, darovala nam je u toj incestuoznoj vezi jednog od najboljih crtača 19. i 20. veka, a njemu, nažalost, očaj i izrazito dekadentan život.

Anri Tuluz-Lotrek na ovaj svet došao je 24. novembra 1864. godine. Detinjstvo je proveo u raskoši, prisustvovao je balovima i zabavama visokog društva. Ipak, lepe trenutke koje su mu omogućavali poreklo i status, prekidali su turobni periodi provedeni u bolničkoj postelji. I upravo tako, nemajući mogućnosti da se bavi jahanjem koje je voleo, Anri počinje da crta u krevetu. 

Sa četrnaest godina dečak lomi levu nogu, naredne godine i desnu. Tada mu zdravlje postaje ozbiljnije narušeno. Meke kosti koje su bile posledica bolesti ne zarastaju kako bi trebalo i on postaje svestan da će život provoditi mnogo drugačije nego njegovi prijatelji. Tokom godina, Anrijev torzo je rastao, dok su noge ostajale kratke. Patuljast izgled kome su se mnogi rugali, što je on znao, pokrivao je duhovnošću i dobrim obrazovanjem. „Svi ga poznaju i ceo Pariz mu se smeje“, tako su govorili o mladom slikaru.

Lotrek je završio srednju školu tokom koje je najveću pažnju posvetio crtanju. U martu 1882, odlučan da se posveti slikarstvu, on ulazi u atelje poznatog slikara Leona Bona koji ga upućuje u osnovne zakone slikanja i kompozicije. Nažalost, već u jesen, atelje se gasi i mladi student menja učitelja. Počinje obuku kod slikara Fernanda Kormona. Tu ostaje pet godina tokom kojih se upoznaje sa francuskom avangardom, što ga udaljava od akademskih motiva i jača njegove neakademske sklonosti.

Grof Alfons Tuluz-Lotrek bio je ogorčen što njegov hendikepirani sin nije u stanju da učestvuje u lovu ili da jaše konje, zato je prema Anriju bio grub. Majka je prema sinu bila veoma brižna, možda čak i previše, što je mladića gušilo i opterećivalo. Umetnik u srcu, željan slobode, Anri je znao da u roditeljskom domu nema mesta za njega. Zato se nastanjuje u svetu suprotnom onome iz kog je ponikao. Dotad zabranjeni ambijenti bordela, noćnih klubova, kafea zadimljenih i mračnih, fasciniraju mladića. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.