Kolumna Bogdana Petrović

Kako je Aleksandar Vučić urušio energetsku bezbednost zemlјe

Svaki dobar domaćin u Srbiji zna da pre zime kuća mora da se obezbedi zalihama energenta za grejanje, bilo da su u pitanju drva, pelet ili ugalј. Narod zna da je usred zime teško nabaviti gorivo, a ako ga i bude na tržištu, onda mu je cena znatno viša.

I to jednostavno pravilo naša vlast je, zahvalјujući nesposobnosti, nestručnosti, a slobodno možemo reći i usled sveprisutne korupcije, jednostavno prenebregla. Srbija dočekuje dva najhladnija meseca u godini sa skoro potpuno praznim gasnim skladištem u Banatskom Dvoru (popunjeno je tek 10% kapaciteta). 

Iako je situacija sa gasom teška, ona se delimično može opravdati gasnom krizom velikih razmera u celoj Evropi. Na kraju, Srbija je gotovo u celini zavisna od uvoza gasa, i tu spolјne okolnosti igraju određenu ulogu: sigurno nije naša odgovornost što se Zapad i Rusija preganjaju oko Ukrajine i što to utiče na cene gasa i snabdevanje jer se puštanje gasovoda „Severni tok 2“ stalno odlaže.

Taj geopolitički cirkus reflektovao se i na cenu struje u Evropi, ali tu je naša situacija neuporedivo povolјnija. Naša proizvodnja struje pokriva domaću potrošnju i da se radilo kako treba, Srbiju astronomska cena struje u Evropi ne bi uopšte pogodila. EPS je proizvodio struju u izuzetno teškim okolnostima u poslednjih 30 godina, ali se ovakav kolaps u proizvodnji do sada nije dogodio; usled nekvalitetnog uglјa došlo je do prekida rada skoro svih blokova i u TENT-u A i u TENT-u B, a pritom se ispostavilo da na deponijama nema uglјa adekvatnog kvaliteta.

Predsednik Vučić je u jednom od svojih nebrojenih nastupa na TV detalјno objasnio kakve se sve „kombinacije“ koriste kako bi se nekako osposobili kotlovi u TENT-u: niskokvalitetni lignit iz Kolubare se meša sa velikim količinama mazuta, a u to se svaki dan još dodaje 3.000 tona kvalitetnog uglјa koji dovode specijalne kompozicije iz Kostolca. Svakom iole upućenom od te priče se digla kosa na glavi. Predsednik je, verovatno nesvesno, jednostavno priznao da ne postoje praktično nikakve rezerve upotreblјivog uglјa u Kolubari, niti se sa kopova u narednih nekoliko nedelјa (a možda i meseci?) može očekivati iskop kvalitetnog uglјa. Zbog ovako teške situacije u TENT-u sve do kraja zime Srbija neće imati energetsku sigurnost, već će biti prepuštena na milost i nemilost prilikama na tržištu struje u Evropi (koje je već izuzetno prenapregnuto). Ukratko, ako budemo imali sreće, a još više ako bude blaga zima, struje će biti, a u suprotnom su redukcije neminovne.

Tu možemo da se vratimo na priču o dobrom domaćinu sa početka ovog teksta, i da predsedniku Vučiću, pošto je jasno da o svim tim stvarima on sam donosi klјučne odluke, postavimo nekoliko važnih pitanja: zašto je Srbija ostala bez dovolјno struje iz sopstvenih izvora; zašto na početku zime nemamo nikakve rezerve ni uglјa ni gasa: zašto čekamo poslednji trenutak da sklopimo ugovor sa Gaspromom?


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • energetičar

    Bravo za tekst! Ovaj tekst je samo zagrebao vrh ledene sante koja pluta u bespuću isključivo ličnih interesa u oblasti struje i gasa gde se odvijaju najmoćniji poslovi u državi decenijama unazad, a sve na štetu Srbije i njenih građana!! Šteta, taj energetski lobi nije moguće razbucati sopstvenim snagama bez pomoći i učešća iz inostranstva, nemamo mi nezavisne igrače! Ovde bi jedino agenti specijalne jedinice ELIOT NES možda razbucala sve navedeno ali koja ne bi zavisila od nikog. Nažalost ovde su i oni koji treba da procesuiraju takve oragnizovane grupacije u istoj priči i za račun istih..........da se ne zavaravamo! Izbori ništa radikalno ne rešavaju, ovo ovde izgleda kao sindrom latino američkih državica gde je sada krupni tajkunski lobi preuzeo kompletno funkcionisanje ove banana države!

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.