Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije

Nove mogućnosti za razvoj filantropije

Za dugoročnije efekte filantropskih inicijativa neophodno je strateško planiranje, kao i bolje povezivanje različitih društvenih aktera. Pored toga, uočava se potreba za sistemskim pristupom razvoju filantropije u Srbiji, koji bi podrazumevao uključivanje filantropskih tema u formalno obrazovanje

„Nova realnost, kao posledica pandemije, osim izazova, donela je i nove mogućnosti za razvoj filantropije. Sve je više inovativnih rešenja, koriste se nove tehnologije, a pokrenute su i različite inicijative za unapređenje zakonske regulative”, izjavila je Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva u Trag fondaciji koja ove godine jubilarni, petnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju.

Šta je u prethodnih petnaest godina najviše doprinelo razvoju filantropije u Srbiji? 

Možemo reći da je na razvoj filantropije u Srbiji uticalo više faktora. Među njima je dolazak velikog broja stranih kompanija, koje su sa sobom donele primere dobre prakse u vidu društveno odgovornog poslovanja, a koje su prihvatile i unapredile i mnoge domaće kompanije. Zatim, tu je i osnivanje većeg broja fondacija koje su tokom godina pokretale veliki broj filantropskih inicijativa i često sarađivale i sa domaćim i sa stranim kompanijama. Takođe, značajnu ulogu odigrali su i mediji, koji su izveštavanjem uticali na povećanje transparentnosti filantropskih akcija i informisali širu javnost o svim relevantnim aspektima dobrotvornih aktivnosti. Izveštavanje medija o primerima dobre filantropske prakse doprinelo je povećanju motivisanosti dodatnog broja, kako građana, tako i kompanija i preduzeća da se priključe takvim akcijama. 

Za dugoročnije efekte filantropskih inicijativa neophodno je strateško planiranje, kao i bolje povezivanje različitih društvenih aktera. Pored toga, uočava se potreba za sistemskim pristupom razvoju filantropije u Srbiji koji bi podrazumevao uključivanje filantropskih tema u formalno obrazovanje. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.