Jelena Popović Bujić, generalna direktorka i vlasnica kompanije Iceberg Salat Centar

Godinu dana čekamo vodu i struju

Poljoprivreda i te kako može da pokrene ekonomiju. U Srbiji preovlađuju ratarske kulture koje se uzgajaju na velikim površinama, a donose daleko manju zaradu u odnosu na ostale poljoprivredne kulture za koje dovoljni manji prostori. Potrebno je značajno povećanje površina pod povrćem, jagodastim voćem i cvećem

U Besnom Foku, na njivi koju smo kupili prošle godine za proizvodnju salate, nemamo vodu i struju, godinu dana se borimo za priključak, kaže Jelena Popović Bujić, generalna direktorka i vlasnica kompanije Iceberg Salat Centar, koja je nedavno dobila nagradu „Preduzetnik godine” za 2021, koju dodeljuje EY.

Salata sa tog poljoprivrednog dobra, površine 47 hektara, namenjena je za izvoz, a dozvolu za vodu (bunare) i struju čekaju od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda.

„Uložili smo tri miliona evra u njivu i uspostavljanje najsavremenije proizvodnje salata. Za godinu dana uspeli smo da sagradimo 11 hektara plastenika, četiri kilometra infrastrukturnih atarskih puteva koji imaju ugrađene sisteme za navodnjavanje, kupili smo kompletnu mehanizaciju, zaposlili radnike i pokrenuli izvoz. I dalje čekamo rešenje za priključak”, kaže vlasnica porodične firme koju je preuzela pre sedam godina.

Od male bašte nastali su današnji hektari u vlasništvu ove poljoprivredne kompanije. Proizvodnja salate je u Besnom Foku, a prerada i distribucija voća i povrća u Surčinu. Njen otac, Predrag Popović, osnovao je firmu 1990. godine kad je u svojoj bašti posadio zelenu salatu i dobio prvi veliki posao da proizvodi i prerađuje iceberg salatu za McDonald‘s.

Poljoprivreda Srbije, koja je sinonim za potencijal domaće ekonomije na nezavidnom je nivou razvoja, potrebno je da se promeni agrarna politika. Treba početi, kako ona kaže, od menjanja zakona. Prema njenoj oceni, poljoprivredna proizvodnja može da podigne domaću ekonomiju.

„Naš cilj je da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju Srbije i da je podignemo na viši nivo tako da naša zemlja postane ozbiljan izvoznik poljoprivrednih proizvoda za tri do pet godina”, kaže generalna direktorka kompanije Iceberg Salat Centar, koja je prošlu godinu završila sa prometom od 6,8 miliona evra i rastom od 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu.  


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.