Marko Carević, direktor Ananasa

Spektakularne inovacije u e-trgovini

Nismo preprodavci, već platforma na kojoj trgovci imaju mogućnost da upravljaju svojim cenama, inventarom, akcijama, promocijama, što znači da zadržavaju potpunu kontrolu

„Ananas je Deltino najmlađe dete i veliki projekat. Počeli smo snažno, veoma sigurni u sebe, sa namerom da naša platforma bude mesto susreta na kojoj će imati benefit i kupci i trgovci“, kazao je u razgovoru za Novu ekonomiju Marko Carević, direktor Ananasa, nove regionalne platforme za onlajn trgovinu.

Ananas, regionalni odgovor na e-commerce rešenja poput Amazona, zvanično je počeo sa radom sredinom februara. Kompanija posluje u sklopu Delta Holdinga, a na njoj trenutno možete da kupite više od 100.000 proizvoda.

Kako je Delta uopšte došla na ideju da pokrene sopstvenu onlajn „pijacu“? 

Ideja o ulasku u ovakav biznis sazrevala je duže vreme, počele su pripreme kojima je pandemija korone dala dodatno ubrzanje i novi motiv.

Doneta je odluka da se pokrene platforma, koja je više nego „marketplace“. Zato najradije koristim izraz ekosistem. To je prostor koji treba da bude igralište na kome se trgovci nadmeću za pažnju krajnjeg kupca. Ideja je da, kada korisnik poželi da kupi nešto, ima priliku da vidi pet ponuda i onda mogućnost da bira da li mu je najbitnija cena, kvalitet, brzina isporuke… 

Zato kažemo da je Ananas jedan ekosistem jer omogućava da otvaramo vrata svima koji žele da se takmiče na jednom mestu. Nismo preprodavci, već platforma na kojoj trgovci imaju mogućnost da upravljaju svojim cenama, inventarom, akcijama, promocijama, odnosno gde zadržavaju potpunu kontrolu.

Kakva je trenutna situacija na domaćem tržištu e-usluga?

Srpsko tržište nije potpuno novo, ali definitivno postoji prostor za unapređenje. Manje-više sve može da se nađe onlajn, međutim mnoge stvari koje se nude preko interneta nisu dostupne na „klik“. Nekad morate da čekate bar dve-tri nedelje na isporuku, a to onda u suštini nije prava onlajn kupovina.

Isporuka je najveća mana onlajn trgovine na ovom tržištu, odnosno mesto koje daje prostor za najveći napredak. Na primer, skoro sve kurirske službe rade od 9 do 5, a tada je većina ljudi na poslu.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.