Impact Hub

Kako impresionirati moćne investitore

Uzimajući u obzir ekonomsku situaciju u Zapadnoj Evropi, visoku stopu nezaposlenosti mladih, takođe i ograničeni ekonomski razvitak u većini novih zemalja Evropske unije, a isto tako i u susednim zemljama, smatram preduzetništvo ključnim za podršku izlasku iz krize i u mnogim zemljama jedinu šansu za mlade ljude da preusmere svoj život iz ekonomske i lične stagnacije, kaže Derting za „Novu ekonomiju"Posle dvadesetpetogodišnjeg rada u strategijskom konsaltingu u jednoj od vodećih Boston Consulting Group,  Stefan Dertnig  je odlučio da se posveti mladim i nadolazećim preduzetnicima u Evropi. Upravo zato je u martu boravio i u Srbiji. Cilj njegovog dolaska i pomaganja početnicima u biznisu je, između ostalog, davanje doprinosa izgradnji Impact Hub koncepta u Beogradu.

Šta vas je dovelo na radionicu Warm-up for Investment Ready Program u Beogradu?

Uzimajući u obzir ekonomsku situaciju u Zapadnoj Evropi (koja je u svojoj najvećoj stagnaciji), visoku stopu nezaposlenosti mladih, takođe i ograničeni ekonomski razvitak u većini novih zemalja Evropske unije, a isto tako i u susednim zemljama, smatram preduzetništvo ključnim za podršku izlasku iz krize i u mnogim zemljama jedinu šansu za mlade ljude da preusmere svoj život iz ekonomske i lične stagnacije.
Ja sam Austrijanac, odskora sa prebivalištem u Beču i imam ličnih prijatelja u Beogradu. Poznato mi je da su Srbi jaki i pouzdani radnici i posvećeni graditelji, kad im se da prilika. Zato sam odlučio da dođem u Beograd da bih video stanje preduzetničkog duha i da bih posvetio dan potencijalnim preduzetnicima i pomogao im u uobličavanju ideja.
Živeći poslednjih 10 godina u Moskvi, sa prijateljima sam osnovao start-up akademiju, koja je veoma uspešna u pripremanju timova za sprovođenje vlastitih ideja i obezbeđivanju kapitala za pokretanje posla. Dolaskom u Beograd, očekujem da vidim isto to - mlade, dinamične preduzetnike, gladne da menjaju svet.

Šta mislite o srpskim startapovima koji su se predstavili na radionici?
Inicijalno, bio sam impresioniran i brojem i predanošću startapova koji su se prezentovali. Neki su već pokazali čvrst koncept i počeli da na ovaj ili onaj način sprovode svoje ideje. Za mene je najvažnije bilo da vidim kako bi timovi jednog dana iskoristili to u oblikovanju svojih ideja, da bi postali precizniji u nuđenju onoga što prodaju potencijalnim kupcima i kakav bi bio očekivani uticaj tih poslova.


Nastavak teksta možete pročitati u devetom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara