Sara Blejkli, osnivač američke kompanije Spanx

Ovako izgleda američki san

Sa ušteđevinom od 5.000 dolara, idejom o proizvodnji čarapa bez stopala i bez ikakvog znanja o biznisu, Sara Blejkli, prodavačica faks mašina, osnovala je kompaniju Spanx. Dvanaest godina kasnije dospeva na listu časopisa „Forbes" kao najmlađa milijarderka na svetu, koja je sama stvorila svoj imetak. Prošle godine polovinu bogatstva dala je u humanitarne svrhe


Strah od visine, letenja avionom i javnog nastupa nisu uspeli da je zaustave da putuje širom Amerike, drži prezentacije svog proizvoda, a kasnije i predavanja o putu ka uspehu.
Nikada nije pohađala časove o poslovanju, nikada nije radila u modnoj industriji ni maloprodaji, ali je znala da želi da započne sopstveni biznis.
Sara Blejkli je 43-godišnja američka poslovna žena i vlasnica kompanije Spanx koja proizvodi ženske čarape bez stopala i donji veš koji oblikuju telo. Njen uspon je dostigao vrhunac 2012. godine kada ju je časopis „Forbes" stavio na naslovnu stranu broja u kojem su predstavili najnoviju listu najbogatijih ljudi na svetu. Sara Blejkli, poreklom sa Floride, postala je najmlađa bogatašica na svetu koja je sama stvorila imetak.

 
Od vrata do vrata

Studirala je komunikacije na Univerzitetu na Floridi, a nakon dva neuspela pokušaja da upiše advokaturu, nekoliko meseci je radila kao domaćica u zabavnom parku Disney World. Sa 25 godina počela je „od vrata do vrata” da prodaje faks mašine za kompaniju Danka. Obilazeći firme kojima je nudila mašine, došla je i do ideje za svoj prvi proizvod.
Sve je, kako sama priča za medije širom sveta, počelo kad je jednog toplog letnjeg dana odlučila da obuče nove bele pantalone koje je platila 80 dolara. Ispod kojih, kako je ubrzo zaključila, nije mogla ništa da nosi. Sve se ocrtavalo, kao i celulit. Proizvodi za oblikovanje figure koji su u tom trenutku postojali na tržištu bili su isuviše debeli i neudobni, donji veš svake vrste se ocrtavao, pa je na kraju odlučila da iseče stopala na čarapama koje su joj lepo oblikovale figuru. Uspela je da obuče pantalone i sandale sa otvorenim prstima, ali su se čarape rolale uz nogu sve vreme. Tad joj je kliknula ideja.Nastavak teksta možete pročitati u devetom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara