Vitomir Jevremović, direktor kompanije Digital Mind i stručnjak za NFT

Budućnost su kreatorske ekonomije

Kreatori i njihove kreacije ulaze u novu formu ekonomskog transfera vrednosti. Ona sada više nije u samom delu, kao nečemu autorskom, već i u načinu i sistemu razmene toga. U najavi su i nove valute, pa će svaki kreator imati svoju. I neće rasti samo vrednost njegovih dela, nego i vrednost njegove valute u odnosu na to koliki je umetnikov/kreatorov „community" koji ga okružuje. Te zajednice će postati nosioci vrednosti kreatorskih ekonomija 

Krajem prošle godine, i u Srbiji je naveliko počelo da se priča o NFT-ovima odnosno, u bukvalnom prevodu, nedeljivim tokenima (Non-Fungible Tokens) iako su se oni, u nekom prvobitnom obliku, pojavili sada već davne 2014. godine.

 Reč je o digitalnim potvrdama o vlasništvu, najkraće rečeno. Međutim, u ovom trenutku u toku je proces transformacije ekonomije – ovakvu po kojoj svet danas funkcioniše, u narednim decenijama verovatno će potpuno zameniti nova ekonomija. NFT-ovi i blockchain tehnologija i sve ono što oni donose, veruju stručnjaci, promeniće globalne ekonomske tokove kakve danas poznajemo.

Da se fokus ekonomije menja, kaže i naš sagovornik, Vitomir Jevremović, po vokaciji arheolog koji se godinama bavi digitalizacijom kulturnog nasleđa i stvaranjem novih percepcija umetnosti. On digitalizuje izložbe, a to je usko povezano sa blockchain tehnologijom, ali i NFT-ovima. Ima i svoj marketplace.

Prvi NFT iskovao je digitalni umetnik Kevin Mekoj, „Kvantum” na blokčejnu Namecoin. Reč je o digitalnoj slici oktagona koji menja boju i pulsira, te podseća na hobotnicu. Prodata je juna 2021. godine za neverovatnih 1,47 miliona dolara.

Da mintuje (kreira NFT) može svako od nas. Takođe, može vam se sve veoma isplatiti, ali postoje koraci koji se moraju pratiti. Najvažnije je kreirati sopstvenu zajednicu aktivnih pratilaca. Za razliku od onih koje imamo na Tviteru, Instagramu i drugim mrežama, aktivni pratioci nam daju neku vrstu legitimiteta, ali i kupuju od nas digitalne kreacije.

Krenimo redom. Šta je NFT?

Najbolje je reći da je NFT digitalna potvrda o vlasništvu. To je kao da ste dobili račun za određeni proizvod koji ste kupili. Razlika između prethodnih i ove nove ekonomije, bazirane na NFT-ovima, jeste u tome što tim računom možemo da trgujemo. Jer, ko ima račun, on ima i vlasništvo nad digitalnim objektom. Svaki račun ima svoj jedinstveni kôd, kao neki bar kôd. Recimo, da zamislimo da na polici u supermarketu svaki proizvod ima svoj jedinstveni bar-kôd i da taj račun koji predstavlja token, a kojim se međusobno menjamo, referencira na taj jedinstveni objekat koji ima svoj bar-kôd.

Verovatno se sada svi pitaju kako doći do NFT-a, recimo umetnik, kako da uđe u ceo taj sistem?

Mi smo kreirali marketplace Solsea.io na Solana.com blockchain-u. Na njemu vi možete da mintujete svoj token. Vi kreirate informacije o proizvodu, umetničkom delu, recimo da je to neka umetnička slika. Generički dobijate jedinstveni NFT koji posle toga može biti ponuđen na prodaju.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.