Maškare, drevni obred opstao u Srbiji

Zli duhovi, iš!!!

Maškare se obično povezuju sa kulturnom sferom Zapada, jer je njoj uspelo da ih popularizuje i naravno komercijalizuje, čemu su primeri karnevali u Veneciji, Rio de Žaneiru, Rijeci, pa čak i Kotoru. Međutim i u našem je narodu raširen ritual obrednog maskiranja, odnosno, bio je za vreme starih Slovena i njihovog mnogobožačkog verovanja

Implementacijom hrišćanstva, običaj maškara je kasnije kompromisno prihvaćen i od Crkve, dajući mu bogougodan kontekst, pa se maskiranje vezuje za Belu nedelju, uoči Vaskršnjeg posta. Od svih tako očuvanih obreda, najautentičnije su Bele poklade u selu Lozovik kod Velike Plane, kako tvrdi Goran Jordanski, jedan od inicijatora lozovičke savremene manifestacije sa starim značenjem. 

Tome u prilog internetom kruže fotografije jezivih stvorova, čiji je zadatak da isteraju zle duhove iz domaćinstava. „U stvari je posredi borba između staroslovenskih boginja, Morane i Vesne, koja se iznova odvija svake godine, kad zima ustupa mesto proleću“, Jordanski ističe. 

Ove je sezone Morana prevrtljiva, pozvavši u pomoć baba Martu, pa su za sunčanim danima sa višim temperaturama, usledili mrazovi. Štaviše, prognoze su bile zastrašujuće, za taj 6. mart predviđajući vejavicu, ali o vetru manje kazuju, iako on biva glavni izazov održavanja svetkovine. Svako bi stoga da se drži zavetrine, bilo u svoja četiri zida, bilo u kakvom kafančetu.

Za ritualnu radnju koja se ovde ponovo održava od pre 17 godina, međutim, kao da niko ne zna od žitelja varošice. Retki prolaznici listom nas upućuju ka dvorištu Crkve Svetog Petra i Pavla, gde se uveliko zahuktalo kuvanje gulaša. Međutim, ova je priredba za sad nezavisna i tek treba da se udruži sa Pokladama, što znamo na osnovu uvoda Jordanskog. 

Njegova google-maps uputstva kako stići do prvog od pokladnih punktova, iz nekog razloga ne funkcionišu, pa nam put telefonski saopštava. „Kad skrenete desno kod mostića i nastavite pravo, videćete gomilu automobila“, on precizira u tom smislu. Da smo na pravom mestu, upućuje i larma, tačnije, zvuk duvačkih instrumenata napravljenih od vodenih tikvi, osnovnog materijala i za maske učesnika rituala.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.