Marko Suvajdžić, pomoćnik direktora Instituta za digitalne svetove na Univerzitetu Florida

Da li je ulaganje u crypto „laka lova”?

Treba ulagati onoliko novca koliko nam to što potrošimo neće remetiti život. Teško je predvideti svakodnevno pomeranje tržišta. Ono što nije toliko teško jeste da znamo da ko god je uložio u blockchain i sačekao minimum četiri godine, ostvario je dobitak

Blockchain, kriptovalute, a pre svega ona najjača – bitcoin, NFT (Non Fungible Tokens) pojavili su se kao alternativa postojećim finansijskim sistemima. Ljudi iz IT sektora su poželeli da šalju jedni drugima novac, ignorišući banke, provizije i druga pravila koja im se nameću. 

Jedan programer iz USA na jednom forumu zapitao se šta on može da uradi sa bitkoinima koje poseduje, činilo mu se da su bezvredni, te da mu i ne trebaju. Onda se javio, takođe programer, iz Velike Britanije i ponudio mu otkup tih bezvrednih novčića, za tri pice koje bi mu poslao. Činilo mu se kao dobra kompenzacija i mislio je da, napokon, ti bitkoini nešto vrede. Tri pice – tri pice, i to je nešto. 

Vrednost ove digitalne valute nakon ovog događaja počela je da raste. Ponuda je bila velika, naime, trebalo je „izmajnovati” 21 milion bitkoina, koliko ih ukupno ima. Potražnja je takođe skočila, te je vrednost počela da raste. Početkom aprila 2017. godine za jedan bitkoin moglo je da se dobije oko hiljadu američkih dolara. I tada je počeo da raste. Do kraja iste godine, vrednost je enormno skočila na vrtoglavih 19.650 dolara.

U narednih godinu dana, do decembra 2018, vrednost pada na nešto preko tri hiljade. To je bilo, ispostaviće se, pravo vreme za kupovinu ili rudarenje bitkoina. U novembru 2021. ova digitalna valuta dostiže najveću vrednost – 64.400 dolara. Ko je kupio 2018. bar jedan, ostvario je očiglednu dobit tri godine kasnije. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.