Da li Salvador očekuje bankrot dok vrednost bitkoina pada

El Pais

Centralnoamerička država prošle godine donela je zakon kojim se bitkoin prihvata kao zakonsko sredstvo plaćanja. Ali, od tada vrednost ove kriptovalute pada, a postavlja se pitanje da li će Salvador moći da isplati obveznice koje dospevaju u januaru 2023. godine.

Salvadorski eksperiment da učini bitkoin legalnom valutom udario je u zid. Pad na globalnim tržištima kao posledica rata u Ukrajini, rastuće inflacije i povećanja kamatnih stopa od strane američkog FED-a doveli su do kolapsa vrednosti bitkoina, na polovinu maksimalnih vrednosti.

Zajedno sa bitkoinom, pada cena i obveznica Salvadora kojima se sada trguje na 40 odsto nominalne vrednosti, dok investitori strahuju da zemlja neće moći da otplati svoje dugove.

Predsednik Salvadora Najib Bukele prošle godine učinio je ovu zemlju prvom koja je prihvatili kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja uz američki dolar. Rejting agencije upozorile su da bi ovo moglo da potrese ionako krhke javne finansije, a upozorenje je izdao i Međunarodni monetarni fond (MMF). Ali, ovo nije odvratilo Bukelea čija vlada je u oktobru, dok je cena bitkoina padala, kupila bitkoine za 25 miliona dolara.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.