Mobilni telefon – siguran metod beskontaktnog plaćanja

Mastercard

Ubrzan način života, pronalaženje načina da svakodnevne aktivnosti i obaveze obavimo jednostavno i praktično uz trenutne uslove koji zahtevaju fizičko distanciranje i smanjenje fizičkog kontakta, doprinelo je tome da beskontaktna plaćanja postanu ne samo rutina već i neophodnost kako među korisnicima, tako i među trgovcima. Beskontaktno plaćanje je prethodnih godina postalo standard na srpskom tržištu, a dolaskom Apple Pay-a beskontaktna plaćanja, sada putem mobilnih telefona, dodatno dobijaju na značaju. 

Korisnicima Mastercard kartica u Srbiji koji su klijenti ProCredit i OTP banke od nedavno je dostupan Apple Pay kao siguran, jednostavan način beskontaktnog plaćanja putem mobilnog telefona ili drugih povezanih uređaja. Brzina i jednostavnost plaćanja pružaju besprekorno korisničko iskustvo, tako da se može reći da su to osnovne prednosti, ali najvažnija jeste svakako visok nivo zaštite podataka koju pružaju Apple-ovi bezbednosni mehanizmi i Mastercard tehnologija tokenizacije.

„Kao kompanija koja se bavi procesiranjem podataka o transakcijama širom sveta, Mastercard pruža najviši nivo sigurnosti i bezbednosti podataka korisnika. Zahvaljujući naprednoj Mastercard MDES tehnologiji tokenizacije svaka fizička kartica koja se koristi u okviru Apple Pay mobilnog novčanika pretvara se u digitalizovani jedinstveni token koji štiti transakcije prilikom plaćanja u fizičkom, ali i online okruženju“, izjavila je Jelena Ristić direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.  

Savremeni mobilni uređaju imaju tehnološke karakteristike koje podržavaju autentifikaciju biometrijom, putem otiska prsta ili prepoznavanjem lica. Korisnici su se već navikli na mogućnost otključavanja mobilnog telefona ili aktiviranja nekih drugih funkcija na svom mobilnom telefonu koristeći biometriju, a od sada mogu da odobravaju transakcije upravo na taj način. Na taj način korisnik je siguran da niko neovlašćen ne može pristupiti njegovim novčanim sredstvima i zato autentifikacija putem biometrije trenutno predstavlja najviši nivo zaštite podataka korisnika prilikom beskontaktnog plaćanja. 

„Kao banka koja je najviše odmakla sa digitalizacijom na srpskom tržištu, drago nam je da smo u partnerstvu s Mastercard-om svojim klijentima obezbedili plaćanje koje nikad nije bilo jednostavnije i lakše. Sve što je potrebno je da korisnik približi svoj iPhone ili Apple Watch naspram POS terminala i izvrši beskontaktno plaćanje koje prethodno verifikuje otiskom prsta ili prepoznavanjem lica“, dodao je Ivan Smiljković, član izvršnog odbora ProCredit banke

,,Uvođenjem Apple Pay funkcionalnosti među prvima u Srbiji, nastavljamo da inoviramo ponudu banke kako bismo klijentima obezbedili sigurnija plaćanja i vrhunsku jednostavnost koju očekuju korisnici Apple aplikacija. Nakon što je beskontaktno plaćanje postalo dostupno na većini prodajnih mesta, naš cilj je da svaki naš klijent to može da obavi digitalnom karticom na svom smartfonu. Sada i svi mi koji koristimo iPhone imamo mogućnost da kupujemo lako, beskontaktno i bezbednije uz Apple Pay i Mastercard karticu OTP banke”, izjavio je Vuk Kosovac, član izvršnog odbora OTP banke.

Mastercard korisnici mogu biti bezbrižni kada plaćaju beskontaknto putem Apple Pay servisa jer se njihovi poverljivi podaci sa kartice ne čuvaju na Apple serverima, kao ni na bilo kojem drugom uređaju, već se za svaki dati uređaj dodeljuje jedinstveni broj enkriptovan i bezbedno sačuvan u sigurnom elementu na uređaju na sertifikovanom čipu koji predstavlja industrijski standard. Znajući da ih štiti inovativna Mastercard i Apple tehnologija korisnici mogu da plaćaju putem svog mobilnog telefona ili drugog povezanog uređaja brzo, jednostavno i sigurno i na taj način dožive neprocenjivo korisničko iskustvo beskontaktnog plaćanja. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara