Mašinac osmislio udobnije i otpornije vizire za zdravstvene radnike

Mašinski fakultet

Istraživači Mašinskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa inženjerima kompanije Inmold iz Požege osmisli su novo tehničko rešenje za izradu zaštitnih vizira namenjenih lekarima i medicinskom osoblju koji su u prvim redovima odbrane protiv širenja COVID-19, saopštio je Mašinski fakultet.

Viziri koji se trenutno sastavljaju na Mašinskom fakultetu, dobijeni su optimizacijom postojećih modela. Oni su  u velikoj meri otporniji i udobniji za nošenje u odnosu na sve dosadašnje. Njihov dizajn, omogućava višestruku dezinfekciju bez ikakvih oštećenja, što rad u dinamičkim okruženjima, kao što su klinički i urgentni centri, čini znatno bezbednijim navodi se u saopštenju.

U ceo proces izrade zaštitnih maski uključeni su i studenti. Na taj način, Mašinski fakultet i u vanrednim okolnostima podstiče razvoj preduzetničkih i inovativnih ideja budućih mašinskih inženjera.

U želji da pomognu studentima, nastavnici Mašinskog fakulteta su zajedno sa stručnjacima iz Inmolda analizirali dosadašnja rešenja i utvdili nedostake kao što su predugačko vreme izrade i sklapanja. Takođe, čeoni nosač je suviše elastičan i blizu lica, zbog čega se često zamagli.

I druga rešenja imaju izvesne nedostatke.  Materijal samog vizira je lako lomljiv i neotporan na udarce i padove, a samim tim veoma nepraktičan za svakodnevnu višesatnu upotrebu. Za izradu čeonih nosača često se koriste kruti i tvrdi materijali zbog čega su  viziri posle izvesnog vremena neprijatni za nošenje.

Takođe je uočeno da primena aditivnih tehnologija proizvodnje (3D štampe) produžava vreme potrebno za izradu i sklapanje vizira, što onemogućava serijsku ili masovnu proizvodnju.

Pri osmišljavanju postupka i procedure sklapanja vizira, iskorišćeni principi proizvodne linije Henri Ford  - što omogućava proizvodnju više stotina komada vizira dnevno.

Studenti najavljuju izradu oko 1000 zaštitnih maski namenjenih kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravlja u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije.

Uz pomoć uprave Mašinskog fakulteta, društveno odgovornih firmi, među kojima je i kompanija Inmold studenti su do sada donirali vizire Kliničko-bolničkom centrima Bežanijska kosa i „Dr. Dragiša Mišović“ ,Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i  domovima zdravlja Stari grad, Palilula i Zemun.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara