UNICEF pokreće nacionalnu kampanju solidarnosti „ZA 1000 PORODICA SA IVICE“

UNICEF

UNICEF u Srbiji pokreće veliku kampanju solidarnosti kako bi obezbedio jednokratnu finansijsku pomoć za 1000 porodica koje žive u najvećem siromaštvu. Kroz tu akciju UNICEF želi da okupi i podstakne sve građane i firme da svojim donacijama pomognu da se prikupi novac koji je ovim porodicama, a naročito njihovoj deci, neophodan da prebrode zimu. 

„Čak i pre pandemije COVID-19, u Srbiji je 7 odsto ljudi živelo u apsolutnom siromaštvu, a znamo da ekonomski šokovi najviše pogađaju decu iz najsiromašnijih porodica. Zato su novčana davanja izuzetno važan vid podrške za najugroženije u kriznim vremenima. Dolaskom zime, životni uslovi postaju još teži, a troškovi rastu. Zbog toga je potrebno da se svi udružimo i osiguramo porodicama koje se bore sa teškim siromaštvom da zimu dočekaju spremni uz ono osnovno – čvrst krov nad glavom, dovoljno ogreva i toplu odeću i obuću za decu“, poručila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Život na ivici egzistencije, od isplate jednog do narednog socijalnog davanja iscrpljuje i roditelje i decu. Četvrtina porodica i dalje ima smanjene prihode u odnosu na period pre pandemije, a zdravstveni troškovi su im u međuvremenu porasli. Kriza i neizvesnost izazvane pandemijom nisu završene. Zato UNICEF zajedno sa partnerima radi na tome da obezbedi novčanu podršku za 1000 porodica koje žive u najvećem siromaštvu. Kroz ovaj program jednokratne finansijske pomoći već je podržano više od 4000 dece iz porodica koje se bore sa siromaštvom. UNICEF-ovi podaci pokazuju da više od polovine porodica koje prime ovu vrstu pomoć potroše između 80 i 100 odsto novca na potrebe dece. No, potrebe za ovim oblikom pomoći su velike i nadilaze dostupna sredstva UNICEF-a.

UNICEF: Dečjoj klinici u Nišu obezbeđen aparat za neonatalogiju

Siromaštvo može da ostavi dugotrajne posledice na decu i zato je važno da se na vreme pomogne porodicama u najvećem siromaštvu da prebrode krizu izazvanu pandemijom.

UNICEF-ova kampanja solidarnosti „Za 1000 porodica sa ivice“ će trajati od 1. oktobra do 20. novembra. U tom periodu građani i firme mogu da doniraju putem veb stranice: donacije.unicef.rs

 Program UNICEF-a za podršku porodicama koje žive u najvećem siromaštvu odvija se u okviru programa saradnje s Vladom Republike Srbije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.