2022 CSR Club

11.10.2022. 11:25

Unicef

Autor: Unicef

UNICEF pokrenuo kampanju posvećenu mentalnom zdravlju mladih

"Kako si? Ali stvarno"

Foto: Unicef

UNICEF – Kako si? Ali stvarno

 Kako bi ukazao na potrebu za prevencijom i poboljšanjem mentalnog zdravlja mladih u Srbiji, UNICEF je danas pokrenuo kampanju posvećenu podizanju svesti o ovom problemu pod nazivom „Kako si? Ali stvarno“.

Porodični sukobi, vršnjačko zlostavljanje u školi, zlostavljanje u porodici, traume, zanemarivanje, socijalna izolacija ili usamljenost, doživljavanje diskriminacije i stigme, siromaštvo, dugovanje, ali i ograničene usluge stručne podrške, samo su neki od uzroka ovog problema.

Rezultati prošlogodišnjeg istraživanja UNICEF-a u Srbiji o uticaju virusa COVID-19 na porodice pokazali su da je 17 odsto adolescenata primetilo pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije, što je naročito uticalo na decu uzrasta 13-17 godina iz porodica sa nižim primanjima iz Beograda i drugih urbanih sredina. Istraživanje je pokazalo da je 43 odsto dece uzrasta 7-12 godina i 44 odsto adolescenata uzrasta 13-17 godina imalo poteškoća sa koncentracijom. Najčešći problem mentalnog zdravlja koji roditelji navode kod dece ovih uzrasta je razdražljivost.

„Kampanjom koju je UNICEF pokrenuo i ove godine nastojimo da mlade edukujemo o značaju mentalnog zdravlja i utičemo na otklanjanje stigme koja može dovesti do diskriminacije i sprečavanja dece i mladih da traže pomoć stručnih lica. Uspostavljanjem dugoročne saradnje između ministarstava nadležnih za zdravstvo, obrazovanje, socijalnu zaštitu i omladinu nastojimo da unapredimo sistem usluga za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku mladima u Srbiji. Ovaj problem zahteva udružen i kolektivan odgovor i angažovanje kako omladine i roditelja, tako i nadležnih institucija“, istakla je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

U okviru kampanje UNICEF u Srbiji će imati aktivnosti i na lokalnom nivou u periodu od decembra 2022. do aprila 2023. godine. U Subotici, Zrenjaninu i Kragujevcu za mlade od 14 do 25 godina, njihove roditelje, staratelje, nastavnike i sve koji rade s decom, UNICEF će obezbediti direktnu podršku putem platforme za mentalno zdravlje, kao i paket usluga koje su namenjene mladima.

Takođe, oko 150 profesionalaca iz odabranih opština imaće priliku da učestvuje u programu kreiranja i pružanja paketa usluga na lokalnom nivou. Projekat je deo holističkog programa za unapređenje usluga mentalnog zdravlja koji sprovode UNICEF i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu, sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za mentalno zdravlje i drugim partnerima i zainteresovanim stranama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.