Štednja

Cilj i iznos štednje

Određivanje cilja i iznosa štednje


Većina ljudi će istaći kako bi volela da može da uštedi, ali da nailazi na problem kada treba da odredi i sprovede konkretne akcije ka tom cilju. Na primer, često ne umemo da procenimo koliko bi novca trebalo da odvajamo svakog meseca kako bismo uštedeli. Nije zahvalno licitirati sa ciframa jer naše navike, potrebe i primanja mogu drastično da se razlikuju. Preporuka svetskih ekonomista je da na mesečnom nivou sačuvamo desetinu mesečne zarade. 

Kako to nije uvek moguće, najbolje je da odluku o iznosu koji želimo da uštedimo mesečno donesemo nakon analize svih svojih prihoda i troškova. Može se reći da za štednju važe pravila slična onim za dijetu, s tim što štednja nije tako rigorozna – važna je istrajnost, ali isto tako i da ne odustanemo ako mislimo da ćemo uštedeti tek simboličnu sumu. Pored toga, ne moramo započeti u ponedeljak, možemo i odmah - ako imamo cilj i plan.

Ključna stvar je početi i planirati štednju kao deo mesečnog budžeta. Ako nismo zadovoljni iznosom, uvek možemo da se vratimo na fazu analize i probamo da nađemo dodatna sredstva.

Nemojte štednji dati najniži prioritet, odnosno štedeti ono što pretekne. Takve ušteđevine verovatno neće biti mnogo, pa je bolji način da odredite iznos za svaki mesec, odvojite ga na stranu sa ostalim obavezama, a onda raspolažete ostatkom sredstava. Držite se jednostavnog pravila - „plati prvo sebi".

Pet saveta za uspešnu štednju


Ukoliko današnji Svetski dan štednje, na primer, iskoristite kao dobar povod i donesete važnu odluku da počnete da odvajate novac sa strane, evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od koristi kako bi vaš novi poduhvat bio uspešan:

1. Jasno odredite za šta štedite. Vaša štednja može biti namenjena za šta god želite, ali morate precizirati sebi šta štednjom želite da postignete.

2. Kada znate za šta štedite, odnosno koliko novca vam treba, odredite i vremenski period u kome treba da se realizuje vaš cilj.

3. Odredite mesečne iznose koje morate odvajati za štednju da biste dostigli planirani iznos u predviđenom roku.

4. Pronađite odgovarajući model štednje, u zavisnosti od potrebnog iznosa, perioda i životnih navika.

5. Budite uporni i ne odustajte lako. Možda će u početku delovati nemoguće, ali vremenom će štednja postati lepa navika koja će vam obezbediti ugodniji i bezbrižniji život.

Ako imate problem sa određivanjem cilja štednje, možete iskoristiti poznatu „SMART" metodu. Za nju ste možda već čuli – sastoji se u tome da svoj cilj definišete tako da bude konkretan, merljiv, dostižan, relevantan i vremenski ograničen (Specific, Measurable, Achievable , Relevant, Time bound). 

Kada ste svoj cilj na ovaj način postavili i definisali, možete ga i zapisati na sebi vidnom mestu, kako bi vas uvek podsećao na to čemu težite. 

Evo konkretnog primera: Želim da odem na sedmodnevno zimovanje u Francuskoj u januaru. Cilj je u tom slučaju konkretan i merljiv (u januaru ćete znati da li imate sumu potrebnu za odmor), dostižan (zarađujete toliko da predviđena mesečna izdvajanja nisu nemoguća), relevantan (štednja će omogućiti odmor) i vremenski ograničen (rok je januar).

stednja%20kao%20prioritet

Kako odrediti mesečni iznos štednje?


Kako biste lakše odredili iznos koji ćete svakog meseca stavljati po strani, možete se osloniti na sledeće savete:

1. Vodite evidenciju svojih prihoda i rashoda. U tome vam mogu pomoći brojne aplikacije za pametne telefone, ima ih puno i veoma su zgodne za upotrebu (naš predlog je Monefy - http://www.monefy.me/). Ako ste više za tradicionalnu olovku i papir, svoje prihode i rashode možete beležiti i u svesci ili blokčiću koji lako možete nositi sa sobom.

2. Disciplinovano upisujte sve dnevne troškove tokom mesec dana. 

3. Ubeležite i sve prihode iz tog meseca. U prihode spada sav novac koji dobijete u toku meseca – plata, prevoz, drugi honorari, stipendije… 

4. Razvrstajte troškove po tipu i ocenite koliko su vam bili nužni. Možete im dati kreativna imena – „neophodno za život", „sitna zadovoljstva", „ovo baš nije bilo neophodno" i slično.

5. Uporedite svoje mesečne prihode i troškove. Koja strana prevaže? Na šta trošite značajan iznos, a da vas je iznenadilo?

6. Razmislite o načinu da smanjite troškove ili povećate prihode. Pri odluci da smanjite prekomerno trošenje, važno je da na to ne gledate kao na odricanje, jer je to, zapravo, ulaganje.

7. Odredite iznos koji od sledećeg meseca stavljate sa strane.

Sada kada ste postavili cilj štednje i odredili iznos koji vam je mesečno potreban, ostalo je samo da se pridržavate svog plana. Iako ovo u određenim trenucima neće biti jednostavno, ipak je ključno da budete disciplinovani – i pomalo kreativni u pronalaženju načina da novac ne potrošite.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti od pomoći, ukoliko ste se odlučili na važnu odluku da započnete lepu i korisnu naviku štednje. 

Ukoliko su vam potrebni dodatni saveti, informacije i znanja o štednji, kao i o drugim važnim finansijskim pitanjima, možete ih pronaći na besplatnoj platformi za finansijsku edukaciju, na adresi ErsteZnali.rs. Platforma koju je pokrenula Erste Banka nudi i mogućnost testiranja znanja u ovim oblastima i takmičenja sa drugim posetiocima.