Elektronsko bankarstvo

Kako je nastalo i šta podrazumeva?

Elektronsko bankarstvo – kako je nastalo i šta podrazumeva?


Pod elektronskim bankarstvom podrazumevamo obavljanje bankarskih poslova onlajn, bez odlaska u poslovnicu banke. U širem smislu, ovde bi mogle da spadaju i neke svakodnevne radnje koje se obavljaju elektronski – na primer, korišćenje kartica i bankomata. Međutim, tim delom se nećemo sada baviti.

Elektronsko bankarstvo je ono što vam je potrebno kako biste na što lakši način obavljali bankarske poslove, bez potrebe da odlazite u poslovnice banke. 

Za elektronsko bankarstvo vam je potreban računar ili pametni mobilni telefon, i pristup internetu. Naravno, kako biste iskoristili sve njegove blagodeti, potrebno je i da imate otvoren račun u nekoj banci. Ako ga nekim slučajem nemate – eto i prilike da ga otvorite, što takođe možete obaviti onlajn. 

Elektronskom bankarstvu se najčešće pristupa sa zvaničnih sajtova banaka. Kako biste mogli da se ulogujete, prvi korak je da od banke zatražite (ili sami kreirate) korisničko ime i početnu lozinku. 


Kada je nastalo elektronsko bankarstvo?


Prve korake elektronskog bankarstva možemo, ma koliko to bilo iznenađujuće, da pratimo već od decembra 1980. godine. Bilo da ga nazovemo kućno, kompjutersko, ili bankarstvo na daljinu, dostupni izvori navode da vam je, kako biste uživali u njegovim blagodetima, bila potrebna telefonska linija, poseban modem, konzola i TV ili monitor. I još jedna sitnica - da ste klijent banke „United American Bank" iz Noksvila u Tenesiju, SAD.

Međutim, bez obzira na to što je u pitanju drugi kontinent, zanimljivo je posmatrati koliko stvari je bilo moguće obaviti elektronski već 1981. godine. Na primer, korisnici su mogli da provere stanje svog računa, plate određene dažbine, pa čak i podnesu zahtev za kredit bez odlaska u banku. Ipak, tek sa globalnim širenjem interneta, decentralizovanog kakvog ga danas poznajemo, dolazi do masovnijeg korišćenja bankarskih usluga na daljinu.

Tako smo, korak po korak, stigli i do e-banking-a koji danas znamo.

2ILUSTR erste znali ilustr 1080x1080

Mobilno bankarstvo


Iako deluje kao da smo sada svi stalno na mreži, ipak računare – čak i one najmanje – ne nosimo svuda sa sobom. S druge strane, činjenica je da bez mobilnih telefona ne mrdamo gotovo nigde. Baš zato su pametni ljudi došli na ideju da iskoriste pametne uređaje, i tako stvorili svet mobilnog bankarstva, kako bi bankarske usluge bile lako dostupne preko mobilnog telefona.

Ali, kako se mobilno bankarstvo razlikuje od elektronskog kojem pristupamo preko telefona, a ne pomoću kompjutera?

Naravno, vi preko pretraživača i na mobilnom telefonu možete da pristupite elektronskom bankarstvu. Međutim, mobilno bankarstvo odvija se preko posebne aplikacije, koju uglavnom razvija svaka banka za sebe. Zato je ono preglednije, ugodnije i jednostavnije za korišćenje – baš kao i bilo koja druga aplikacija koju koristite.

Mobilno bankarstvo dopunjuje elektronsko, i pruža još veću udobnost pri korišćenju onlajn bankarskih usluga, jer uključuje specijalizovanu mobilnu aplikaciju.

Digitalno bankarstvo


Nemojte da vas zbuni i termin digitalno bankarstvo. Ono se odnosi na procese koji su u potpunosti digitalizovani - kako na strani korisnika, tako i kod pružaoca usluge. 

Digitalno bankarstvo svakako obuhvata mobilno i elektronsko bankarstvo, ali pored toga obuhvata usluge kao što su onlajn podnošenje zahteva i odobravanje kreditnih proizvoda (putem video identifikacije i digitalnog potpisivanja dokumentacije), zatim otvaranje tekućih računa putem interneta, kupovina osiguranja kroz aplikacije elektronskog bankarstva i slično.

Više korisnih i zanimljivih informacija o elektronskom bankarstvu i drugim finansijskim temama možete potražiti na ErsteZnali.rs, besplatnoj platformi za finansijsku edukaciju koju je pokrenula Erste Banka.