Lične finansije

Mitovi o upravljanju budžetom

Lične finansije

Mitovi o upravljanju budžetom


Iako nam značenje reči budžet sigurno nije strano, vredi podsetiti se šta ona tačno podrazumeva. Po jednoj od definicija, budžet predstavlja procenu prihoda i rashoda u određenom vremenskom periodu. Kad posmatramo stvari iz perspektive ličnog budžeta, vođenje računa, odnosno evidencija naših prihoda i rashoda osnova je za upravljanje ličnim finansijama i domaćinstvom.

Vođenje budžeta je važno jer nam omogućava da sagledamo stvarnu sliku svojih finansija, i da novac koji imamo raspoređujemo u skladu sa prioritetima. Takođe, pomaže nam da dostignemo postavljene finansijske ciljeve, pronađemo novac koji mesečno treba da izdvojimo za ono što želimo i da pratimo da li smo sve vreme u tome na dobrom putu.

Međutim, i pored svega toga, mnogi od nas zaziru od pravljenja budžeta i vođenja evidencije prihoda i rashoda – verovatno jer nam to deluje komplikovano, mislimo da nemamo vremena da se bavimo time ili zapravo ne vidimo zbog čega bi to uopšte bilo tako korisno.

I sama reč „budžet" može da nam zvuči grubo, pomalo strašno i kruto, a odnosi se na vrlo korisnu stvar – plan kako da potrošimo svoj novac, rasporedimo ga prema sopstvenim prioritetima, što umnogome može da pomogne u svakodnevnom baratanju njime.

Beleženje prihoda i rashoda, koje stručnjaci nazivaju „vođenjem" budžeta ili „upravljanjem" njime, važno je jer pokazuje da li trošimo više nego što zarađujemo, i daje odgovor na pitanje koje smo sigurno nekoliko puta u životu sebi postavili – na šta smo sve zapravo potrošili novac.

Iako upravljanje ličnim finansijama i vođenje budžeta ne deluje uvek kao najzabavnija i najjednostavnija stvar na svetu, mnoga predubeđenja zbog kojih se ne upuštamo u takve aktivnosti nisu u potpunosti tačna.

Zato vam, pre informacija o tome šta vođenje budžeta sve podrazumeva i saveta kako da bolje i lakše upravljate ličnim finansijama, predstavljamo pet uvreženih mitova o vođenju budžeta koje bismo hteli da razbijemo.

1. Budžet mora da bude veoma detaljan

Nije tačno. Sve zavisi od toga da li ste sami detaljni ili ne – ukoliko volite da se bavite tabelama, samo tako i nastavite, ali ako još niste počeli da beležite prihode i rashode, dovoljno je da u svesci nacrtate nekoliko kolona i počnete da sabirate, odnosno oduzimate. Troškove možete grupisati onako kako vama odgovara, bez razbijanja u sitne kategorije - važno je da pratite rashode, a ne da ih detaljno opisujete.

2. Vođenje evidencije o budžetu oduzima previše vremena

Nije tačno. Upisivanje troškova oduzeće vam svega nekoliko minuta dnevno, samo je potrebno da redovno unosite iznose u tabelu. To će vam postati korisna, zdrava i podrazumevana navika, na primer kao što je i pranje zuba ujutro i uveče.
Evidencija%20prihoda%20i%20rashoda

                                            Ilustracija - Bob Živković, za platformu ErsteZnali.rs

3. Ne moram da pišem, znam tačno gde trošim pare

Da li ste sigurni da je baš tako? Ovo možete da znate samo ako trošite vrlo malo. S druge strane, koliko god da u glavi držite pod kontrolom različite stavke, nema razloga da budžet bude jedna od njih. Biće vam mnogo lakše ako sve imate napismeno – imate pregledan spisak troškova, koji je odmah dostupan, ne morate da se prisećate i domišljate.


4. Ako počnem da planiram budžet, neću više moći da budem opušten sa novcem

Nije tačno. Planiranje budžeta vam upravo dozvoljava da u okvirima koje ste sebi zadali u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima, budete opušteni sa novcem – na primer, da isplanirate i izlazak (uz kontrolisanu potrošnju), odlazak u bioskop ili restoran.

5. Neplanirane troškove teško je izbeći

Ovo je tačno. Ljudi su uglavnom optimisti i ne misle na najgore, što ne znači da se neplanirani rashodi uvek mogu izbeći. Koliko god planirali, uvek je moguće da će se pojaviti određeni trošak koji je specifičan i koji nije bilo moguće predvideti. Ipak, kada nekoliko meseci pratite svoje troškove, sigurno ćete primetiti i neke pravilnosti – to jest, da se neki troškovi ponavljaju. Zato planirajte svoj budžet i uvek imajte neku sumu kao rezervu.

Želite da saznate više o upravljanju ličnim finansijama i savetima kako donositi bolje finansijske odluke? Više informacija o ovoj i drugim važnim temama u oblasti finansija možete pronaći na besplatnoj platformi za finansijsku edukaciju, na adresi ErsteZnali.rs. Platforma koju je pokrenula Erste Banka nudi i mogućnost testiranja znanja u ovim oblastima i takmičenja sa drugim posetiocima.