Lične finansije

Saveti za vođenje budžeta

Saveti za vođenje budžeta – kako da steknete kontrolu nad ličnim finansijama


Vođenje evidencije o ličnim finansijama na prvi pogled može da predstavlja veliki izazov. Iako smo svesni većih izdataka koji se ponavljaju iz meseca u mesec, postoje brojni sitniji troškovi koje je malo teže uočiti, pa često možemo imati poteškoća da se prisetimo na šta smo sve potrošili novac.

Ipak, redovno beleženje prihoda i rashoda, ili vođenje ličnog budžeta, kako se ova praksa još naziva, veoma je važno jer su koristi koje ono donosi višestruke. Ne samo da nam pruža detaljan uvid u realan prikaz naših finansija, već nam daje i mogućnost da nad njima uspostavimo kontrolu. Osim toga, kao što smo napomenuli u prethodnom
tekstu, ova navika pomaže nam da definišemo i ostvarimo svoje finansijske ciljeve. Zato vođenje budžeta predstavlja osnov za upravljanje ličnim finansijama.

Kako kreirati i voditi lični budžet


Ne morate ići do najsitnijih detalja prilikom vođenja budžeta – najvažnije je da pratite prihode i rashode, a možete ih grupisati onako kako vama odgovara. Uz ovaj početni korak, postoji još nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da vođenje ličnog budžeta postane jednostavno.

Ne oslanjajte se na pamćenje, pišite – Svoje troškove možete detaljno da pamtite samo ako ih imate veoma malo. Kako ovo najčešće nije slučaj, naročito na mesečnom nivou, mnogo je pouzdanije troškove redovno popisivati. Nije nužno da oni budu predstavljeni u vidu komplikovane Excel tabele sa bezbroj formula – dovoljno je da u svesci iscrtate nekoliko kolona i redova u koje ćete beležiti sve važne podatke. Ukoliko vam je tako lakše, evidenciju troškova možete voditi na svom pametnom telefonu, uz pomoć brojnih aplikacija koje su tome namenjene.

Budite istrajni i iskreni u vođenju budžeta – Važno je da prilikom beleženja prihoda i rashoda budete iskreni i ne izostavljate sitne troškove za koje pretpostavljate da se neće ponoviti, naročito na početku ovog procesa kada još uvek ne poznajete dovoljno svoje potrošačke navike. Zato u tabelu upisujte sve prihode i rashode. Drugi važan aspekt uspešnog vođenja budžeta je da u tome budete istrajni. Iskustva su pokazala da je period od tri meseca optimalan kako biste uvideli neke pravilnosti, a sa druge strane izbegli izgovor da ste počeli da vodite evidenciju baš onog meseca kad ste imali mnogo izdataka. 

50%2030%2020

Pratite tok ličnih finansija i korigujte trošenje – Već posle nekoliko nedelja imaćete pregledan prikaz toka ličnih finansija. Drugim rečima, biće vam jasno da li su vaši prihodi jednaki rashodima ili imate prostora da uštedite. Takođe, primetićete i da li trošite više nego što zarađujete i zadužujete se. U ovakvim situacijama vođenje budžeta pokazuje se kao veoma korisno jer vam pomaže da lako uočite troškove koji se mogu okarakterisati kao „bacanje novca".

Napravite razliku između želja i potreba – Veoma je korisno, a i zanimljivo, da svoje troškove analizirate sa aspekta želja i potreba. Pod potrebama se podrazumeva sve ono što vam je neophodno za svakodnevni život, dok su želje ona životna zadovoljstva koja bi bilo lepo priuštiti, ali nisu nužna. Prilikom raspodele troškova na ove kategorije od pomoći vam može biti pravilo 50/30/20. Drugim rečima, 50 odsto novca trošite na svoje potrebe, 30 procenata na svoje želje, a 20 odsto možete da stavite po strani i sačuvate za budućnost, kroz, na primer, štednju. 

Vođenje budžeta pomaže vam da ostvarite finansijske ciljeve – Brojni su ciljevi za koje možete štedeti – odmor, vraćanje duga, uplaćivanje životnog osiguranja ili nešto četvrto. Koji god da je razlog, vođenje budžeta će vam pomoći da definišete koliko mesečno možete da uštedite. Zato je ova navika od neizmerne koristi prilikom pravljenja plana kako da dostignete postavljene finansijske ciljeve i koliko vremena će vam biti potrebno za to. 

Iako vam na prvi pogled može delovati da će vas vođenje budžeta ograničiti u slobodnom raspolaganju sopstvenim novcem, dugoročnim praktikovanjem uočićete da ono zapravo ima suprotan efekat. Planiranje budžeta zapravo vam dozvoljava da u okvirima koje ste sebi zadali i u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima, budete opušteni sa novcem.

Ukoliko su vam potrebni dodatni saveti, informacije i znanja o upravljanju ličnim budžetom, kao i o drugim važnim finansijskim pitanjima, možete ih pronaći na besplatnoj platformi za finansijsku edukaciju, na adresi ErsteZnali.rs. Platforma koju je pokrenula Erste Banka nudi i mogućnost testiranja znanja u ovim oblastima i takmičenja sa drugim posetiocima.