Životinjski svet Vojvodine dobio novog člana

Foto:Prirodnjački muzej u Beogradu/Milan Paunović

Životinjski svet Vojvodine bogatiji je za vrstu slepog miša mali potkovičar (Rhinolophus hipposideros), saopštio je Prirodnjački muzej u Beogradu. Jedinke te vrste slepog miša, dva mužijaka, prvi put su pronađene na teritoriji Vršačkih planina.

Jedinke te vrste registrovali su Milan Paunović, kustos-savetnik zbirki sisara Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, i Milivoj Vučanović, čuvar prirode Javnom preduzeću "2. oktobar" iz Vršca koje se stara o "Predelu izuzetnih odlika Vršačke planine". 

Mali potkovičar pronađen je tokom redovnog pregleda poznatog pećinskog skloništa na periferiji Vršca, po prvi put su zabeležena dva odrasla mužjaka ove vrste, a ujedno je to i prvi nalaz u Vojvodini.

Suva Morava kod Čačka, oaza života, još čeka na zaštitu (FOTO)

U fauni Vojvodine do sada je poznato 25 vrsta slepih miševa od 31 koliko ih je zabaleženo u Srbiji.

Mali potkovičar do sada nije bio prisutan u celoj Vojvodini i u takozvanim "peripanonskim" (južni obod Panonskog basena) delovima Srbije, a prisutan je u pobrđu i planinskim krajevima južno od Save i Dunava.

Pojedinačne jedinke te vrste, kako se dodaje, zimuju u podzemnim skloništima, pre svega u pećinama i jamama.

Foto: Prirodnjački muzej u Beogradu/Milan Paunović

Tokom leta svoje male porodiljske kolonije, koje sadrže 15 do 30 ženki sa mladuncima, formiraju u napuštenim kolibama, zgradama i toplijim potkapinama (polukružno udubljenje na strmoj i stenovitoj obali).

Njihovo najveće zimovalište u Srbiji, kako se podseća, je Rajkova pećina kod Majdanpeka gde je beleženo prosečno preko 300 jedinki.

PLANINA MALJEN POD POSEBNIM REŽIMOM ZAŠTITE, BIĆE BEZ MHE

Prvi nalaz ove vrste, kao i nedavni nalazi sredozemnog potkovičara Rhinolophus euryale u okolini Vršca, posledica su, kako se dodaje, blizina obronaka južnih Кarpata u Rumuniji i severoistočnoj Srbiji gde žive njihovi pripadnici.

Podseća se da se u Vršačkim planinama nalazi jedino pogodno pećinsko sklonište u celoj Vojvodini.

Monitoring slepih miševa u Srbiji Prirodnjački muzej vrši u okviru projekta "Ekološka mreža Srbije" čiji je nosilac Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.