Beč: Kišnica dobila nagradu za prirodan klima uređaj

Foto: Pixabay

Projekat prirodnog klima uređaja nedavno je osvojio nagradu za zaštitu okoline Grada Beča, piše portal GradnjaSproveden je u bečkoj četvrti Donaustadt ispred jedne zgrade oko koje su izgrađena korita za sakuplajnje kišnice koja će rashlađivati prostor.

Ideja je da se voda oko stambenog kompleksa zadrži što je duže moguće jer time nastaje mikroklima koja deluje poput prirodnog klima-uređaja.

Ta mikroklima je zbog isparavanja vode ugodna, vlažna i pomalo sveža, kaže Oliver Volgruber, tehnički menadžer projekta, koji bi trebalo da doprinese boljem kvalitetu života čitave stambene zajednice.

"I na krovu se kišnica iskorišćava. Voda se zadržava na pločama sa šljunkom i biljkama ispod kojih se nalaze rezervoari nalik na kutije za jaja, koji tu kišnicu postupno propuštaju. Nakupljena voda protiče kroz žlebove i odlazi do korita. Što je čitav proces sporiji, to je i osveženje obilnije. Na kraju, ostatak vode otiče u zemlju", piše portal Eurocom.

Beč meri temperaturu asfalta
Beč – za romantično putovanje u dvoje

Ovakav projekat iskorišćavanja kišnice za stvaranje sopstvene mikroklime dosad u Beču nije viđen. Stanari poručuju kako su oni prvi koji su na ovaj način iskoristili kišnicu pa je realizacija duže trajala, ali su zato troškovi postavljanja žlebova i korita bili neznatni.

Sam projekt je dobio nagradu za okolinu Grada Beča. Koncept bi trebao služiti kao primer i budućim stambenim zgradama jer što je više zgrada hlađenih na takav način jer samim tim i grad postaje rashlađeniji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • miki

    a posle izvesnog vremena kada se mahovina i alge ,bakterije,komarci,prjavstina nakupe sta posle toga,

  • ja

    živeli komarci

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.