Deset zanimljivih činjenica o čokoladi

Pexels

Gotovo čitav svet čokoladu smatra najlepšom poslasticom, a u prilog tome govori da ima i svoj međunarodni dan - sedmi jul. Seme kakaa koristi se 4000 godina, a osnovna primena se kroz vekove menjala. Ipak, jedno je sigurno, oduvek je služila za uživanje.

Ovih deset stvari treba da znate čak i ako ne volite čokoladu.

1. Smatra se da su seme kakaa koristili drevni narodi Južne Amerike. Maje su pravili napitak od mrvljenog kakaa, ljute paprike i vode. Koristili su ga uglavnom za religijske rituale, te nije bio ukusa kakav je nama danas poznat. S obzirom na primenu, čokoladni napitak zvali su još i "hranom bogova".  Asteci su kakao koristili i za konzumaciju, ali i kao novac. Dve stotine zrna vredelo je četiri centa, a jedna ćurka oko 100 zrna.

2. Kada su stigli na tlo Južne Amerike, španski osvajači bili su oduševljeni čokoladom. Međutim, ukus je bio intenzivan, pa su ga malo modifikovali dodavši sok iz šećerne trske i cimet, a izbacivši ljutu papriku. I dalje je to bio napitak, ali sasvim novog ukusa. 

MUZEJ, A DA GA POJEDEŠ (VIDEO)

3. U Evropu kakao stiže preko španskih kolonizatora. Donose ga Karlu V koji, očaran napitkom, naređuje da se redovno služi na dvoru, ali u slatkoj verziji.

4. Prva knjiga posvećena čokoladi nastala je u Meksiku početkom 17. veka i zvala se „Libro en el cual se trata del chocolate“ što u prevodu doslovnom znači "Knjiga u kojoj je reč o čokoladi".

5. Prva prodavnica čokolade u Evropi, otvorena je 1657. godine u Londonu. Otvorio ju je jedan Francuz u ulici Queen's Head. Tada je još uvek čokolada služena kao topli napitak, a vlasnik je čoko napitak predstavljao kao "savršeno piće iz Zapadne Indije".

6. Holanđanin Konrad Van Houten izumitelj je sprave za pravljenje kakao praha 1828. godine. Ova mašina predstavlja revoluciju u proizvodnji čokolade jer je dvadesetak godina kasnije napravljena prva čokoladna tabla kakve danas poznajemo. 

7. PRVA POSLASTICA NAPRAVLJENA OD ČOKOLADE BILA JE ZAHER TORTA NASTALA U BEČU 1778. GODINE.

8. Britanska kompanija "J.S. Fry & Sons" 1847. godine na tržište izbacuje prvu čokoladnu tablu napravljenu od putera, kakao praha i šećera. Ubrzo i druge konkurentne kompanije počinju da prave table, bombone i jaja od čokolade. 

9. Prva čokolada u Srbiji pojavila se krajem 19. veka. Kosta Šonda i Josip Ruf bili su prvi proizvođači ove poslastice, ali i bombona i đanduje. Prva industrijska čokolada bila je "Roda" i proizvedena je u fabrici u Zemunu, danas poznatijoj kao "Soko štark". 

10. Tržište čokolade, samo u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine, vredelo je 9.67 milijardi dolara, a svetsko preko 200 milijardi. Najveći izvoznik čokoladnih proizvoda danas je Nemačka, a prema podacima sajta statista.com, najviše čokolade se jede u Zapadnoj Evropi. Ipak, danas Južna Amerika nije najveći proizvođač kakaa, već Afrika koja stoji iza dve trećine svetske proizvodnje ovog semena odnosno 2,7 miliona tona godišnje. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.