Foto: Full Grown

(FOTO) Farma na kojoj se gaji - nameštaj

Foto: Full Grown

Kompanija Full Grown proizvodi nameštaj na drugačiji način od bilo koje druge drvnoprerađivačke kompanije – umesto da nameštaj proizvode sečenjem i sklapanjem pojedinačnih komada nameštaja, oni ga gaje na svojoj farmi. Nameštaj se najčešće pravi od breze, ali kupac može da naruči od kog drveta želi stolicu, lampu... 

Na površini od jednog hektara u blizini nacionalnog parka Pik Distrikt (Peak District) u centralnoj Engleskoj, ta kompanija drveće sadi, gaji i orezuju grane oblikujući ih u stolice ili lampe. Nakon što poraste, svako drvo se sakuplja u komadu, suši i priprema za prodaju.

Zaposleni u kompaniji trenutno uzgajaju 250 stolica, 100 lampi i 50 stolova i nadaju se da će imati uspešnu žetvu 2022. godine.

 

fullgrown lampa

Foto: Full Grown

Glavni dizajner i suosnivač kompanije Gevin Munro je u intervjuu za Svetski ekonomski forum rekao da mu standardni način proizvodnje nameštaja, u kom se drvo obara i reže na manje komade, „izgleda kao apsolutno rasipništvo".

Sve narudžbine za stolice, koje koštaju i do 10.000 funti po komadu, rezervisane su do 2030. godine. Visoku cenu svojih stolica u Full Grown-u opravdavaju činjenicom da je za svaku stolicu neophodna otprilike decenija uzgoja.


PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.