Izaberite odličan polovni auto uz ove savete

Foto: pexels.com

Kupovina auta je velika stvar i investicija. Kada se konačno steknu mogućnosti za takav poduhvat, želimo da donesemo najpametniju moguću odluku. Većina ljudi se se, najlogičnije, odlučuje za kupovinu polovnig auta. Čak i kada izgledaju maksimalno upeglano mnogi automobili kriju tamnu istoriju, koja bi vas automatski odbila i presudila da ipak ne kupite taj auto. To prodavci znaju, te se služe različitim instrumentima da to i sakriju. Međutim, kako tehnologija napreduje, tako je sve više mogućnosti za proveru svih onih stvari za koje ste mislili da je nemoguće proveriti. Evo o čemu je reč. 

Najsigurniji test: Provera auta po broju šasija 

Da li ste znali da je okvirna procena stručnjaka da malverzacije sa vrednošću polovnih automobila kupce ukupno koštaju blizu 10 milijardi dolara? I to samo u Evropi. Velike su šanse da ćete biti prevareni, ako niste detaljni. 

Jedan od najsigurnijih načina da proverite ispravnost, ali i mnoge druge karakteristike polovnog automobila jeste uz pomoć broja šasija. Naime, na odredjenim specijalizovanim sajtovima potrebno je da ukucare VIN broj vozila i da dobijete celokupan izveštaj. Evo koliko je provera auta po broju šasija korisna i šta on otkriva: 

1. Skrivene kvarove 

Tehnologija koju ovi sajtovi koriste je savršena, pa vam tako može otkriti koji to potencijalni kvar može imati vaš auto. Najfascinantnije od svega što vam ova tehnologija može prikazati spisak nesreća u kojima je učestvovao auto. Samim tim imaćete uvid i da li je možda vaš auto bio u havarisanom stanju, što nas navodi na zaključak da je korišćen i aparat za varenje te vam je jasno da takav auto treba izbegavati. Čim je korišćen aparat za varenje, znajte da auto “našminkan” i da novac treba uložiti u nešto drugo. 

2. Vraćanje kilometraže 

Jedna od najčešćih prevara je i vraćanje kilometraže. Većini vlasnika prođe, iako im kupci nikada do kraja ne veruju. Realan i tačan broj pređenih kilometara takođe možemo videti uz pomoć provere auto po broju šasija. 

3. Kradje automobila

A najveći strah je svakako kupovina ukradenog auta. To niko ne želi. Želimo jasne, pregledne automobile, želimo da sve imamo crno na belo, da je auto nakon kupovine samo naš i da nam ga niko ne može oduzeti ili nas krivično goniti zbog krađe. Ovi sajtovi, o kojima pričamo čak i to pokazuju. 

4. Broj vlasnika

I te kako nam je važna informacija koliko je vlasnika pre nas koristilo auto. Trenutni vlasnik će možda biti iskren, ali ne možemo da mu verujemo samo na reč, jer je njemu u interesu da proda auto po svaku cenu. 

5. Mane tog modela 

Još jedna korisna stvar koju možete saznati prilkom provere auta po broju šasija jesu i mane tog modela. Na osnovu toga lako ćete odlučiti da li su vam te mane prihvatljive. Na primer sajt vam može pokazati kao manu to što auto nema auto kuku, što se moždai ne biste setili da proverite na licu mesta. To je vrlo važna komponenta svakog automobila, kada je bezednost u pitanju. Auto kuke možda će i povećati cenu automobila, ali bar ćete se osećati sigurnije, te se to i te kako isplati. 

Putem provere auta po broju šasija možete saznati čak i da li je polovni automobil koji želite da kupite korišćen nekada kao taxi ili Uber. Super zanimljiva i korisna informacija. 

Ovakvi sajtovi se isplate u svakom smislu. Naime, proverom auta po broju šasija možete saznati i koliko će vas koštati budući radovi na održavanju. To je pametan sistem koji predviđa sve moguće potencijalne kvarove u zavisnosti od istorije koju auto ima.

Kada dobijete sve ove informacije, ona ih lako možete uporediti sa svim onim informacijama koje ste dobili od prodavca. Uz to ćete dobiti i procenjenu tržišnu vrednost automobila, te uz sve ovo, ukoliko vam se auto dopada, kao i njegove karakteristike, možete smanjiti cenu. 

Na ovaj način, uvek ćete biti za dva koraka ispred drugih. Želimo vam svu sreću u pronalaženju najboljeg modela.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.