Kako da izbegnete rizik od listerije u smrznutom povrću?

Foto: Pixabay

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) donela je procenu rizika za javno zdravlje od kontaminacije smrznutog povrća bakterijom listerija.

Ukoliko se povrće pre zamrzavanja blanšira (kratko prokuva u vodi ili na pari), procenjuje EFSA, rizik je niži od konzumacije gotovih proizvoda, kao što su dimljena riba, kuvano meso, kobasice i meki sir, kod kojih se obično javlja kontaminacija listerijom.

Kompanije za proizvodnju i preradu hrane često blanširaju povrće pre zamrzavanja, jer ono sprečava procese koje dovode do gubitka ukusa, boje i teksture.

EFSA je pokrenula ispitivanja nakon zaraze u više zemalja u periodu od 2015. i 2018. godine, kada su listerijom zaražene 53 osobe, a umrlo je deset osoba.

Stručnjaci EFSA-e identifikovali su relevantne postupke kontrole koje proizvođači mogu da primene radi smanjenja rizika kontaminacije smrznutog povrća.

Oni uključuju čišćenje i dezinfekciju sredine za proizvodnju hrane, kontrolu vode i temperature u različitim koracima prerade i precizno obeležavanje proizvoda.

Kada je u pitanju listerija, stručnjaci naglašavaju važnost nadzora sredine za proizvodnju hrane, jer bakterija može opstati u okruženju za preradu hrane, što dovodi do kontaminacije.

EFSA je donela i preporuke za smanjenje rizika u domaćinstvima. Ključno je održavanje higijene i čuvanje smrznutog ili odmrznutog povrća u čistom zamrzivaču ili frižideru na odgovarajućoj temperaturi. Rizici su mnogo manji ako se povrće pravilno kuva nakon odmrzavanja.

Prema podacima EFSA-e i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, broj zaraženih listerijom povećao se tokom proteklih deset godina, iako je broj zaraženih 2018. sličan onom 2017. godine.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara