Kako je SS-ovac spasao Milankovićevo delo

Foto: Udruženje "Milutin Milanković" - "Kanon osunčavanja zemlje"
  • 14.08.2021.

  • 15:20

  • Božidar Andrejić, štampano izdanje Nove ekonomije

  • 0 komentara

Dr Nebojša Veljković, renomirani je stručnjak u oblasti očuvanja životne sredine, a u  nizu naučnih dela i publikacija, bavi se svojom užom specijalnošću – zaštitom voda.  Nedavno je objavio u elektronskoj formi zanimljivu „Ekološku čitanku“ i obaveštavajući autora ovih redova o tome, ispričao je jedan događaj koji je naš veliki naučnik Milutin Milanković opisao u svojim sećanjima. A koji može biti zanimljiv i čitaocima Nove ekonomije.

Svoju knjigu „Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba“ Milanković je predao u štampu, štampanje je skoro završeno, da bi 6. aprila 1941. godine u bombardovanju bila uništena štamparija i svi primerci izgoreli. 

Milanković piše da je kasnije tog leta video da se ispred kuće - živeo je u Profesorskoj koloniji - ispred kapije zaustavio automobil iz koga je izašao nemački oficir. Mislio je da dolaze da ga hapse jer nije potpisao „Apel srpskom narodu“. 

Konak kneza Miloša više nikada neće biti isti

Kad je otvorio vrata, nemački oficir se predstavio i rekao da ga šalje SS pukovnik (rekao je ime) iz Berlina, njegov kolega sa fakulteta u Beču, i pita da li mu je nešto potrebno i šta može da pomogne. 

Foto: Udruženje "Milutin Milanković" - "Kanon osunčavanja zemlje"

Milanković se vratio u kuću i izneo u kutiji rukopis knjige, koju je prvo bio napisao na nemačkom, i dao SS-ovcu s rečima da se zahvali i da mu nije potrebno ništa - samo mu šalje „ovo“ a on će već znati šta treba da uradi. 

U Berlinu je 1942. godine izašla knjiga „o osunčavanju“ koju će Amerikanci prevesti posle rata i koja će Milankovića proslaviti. 

Kako se selio Arsenije III Čarnojević: Ništa nije bilo kao na slici Paje Jovanovića

U tom prevodu piše u originalu na nemačkom autor, naslov i izdavač bez godine, jer nije bilo uputno posle rata navesti nešto što je objavljeno u Hitlerovoj Nemačkoj.

Božidar Andrejić

Priče iz knjiga - Nova ekonomija, štampano izdanje

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.