Kako naši fudbaleri mogu da pomognu u zaštiti orla krstaša?

Foto: Pixabay

Na Instagram nalogu sportske kladionice Mozzart Bet objavljena je fotografija sa orlom koji drži srpsku zastavu, u znak podrške fudbalskoj reprezentaciji koja se plasirala na svetsko prvenstvo u Kataru. Ovaj lep gest ne bi predstavljao problem, da orao koji se nalazi na fotografiji nije beloglavi orao, nacionalna simbol Sjedinjenih Američkih Država, i zvanični grb te zemlje. Koja vrsta orla se onda nalazi na našem grbu?

Na državnoj zastavi Srbije nalazi se orao krstaš, jedna od najugroženijih ptica u Evropi. 

Ova životinjska vrsta je toliko ugrožena da je 2016. godine preostao samo jedan gnezdeći par u Srbiji. Zahvaljujući akcijama Društva za zaštitu i proučavanje ptica, Srbija danas ima tri gnezdeća para orlova krstaša. 

Iz tog društva su nam potvrdili da se na fotografiji nalazi beloglavi orao, koji nastanjuje Severnu Ameriku. 

"Na vizualu Mozzart Bet kladionice, kojim simbolično obeležavaju odlazak fudbalske reprezentacije Srbije na Mundijal u Katar, nalazi se beloglavi orao (Haliaeetus leucocephalus), vrsta koja nastanjuje Severnu Ameriku. Vrsta za koju mi verujemo da se nalazi na grbu Srbije je kritično ugrožen orao krstaš", navodi za Novu ekonomiju Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi i da zajedno sa svojim članovima, volonterima, drugim organizacijama i institucijama posvećeno radi na oporavku populacije ove vrste, a da bi svoj doprinos mogli da ponude i fudbaleri.

"Bilo bi divno kada bi i fudbalska reprezentacija na neki način doprinela očuvanju ugroženih životinjskih vrsta kakva je orao krstaš. Verujemo da bi to dalo dublji smisao momentu kada stave ruku na grb Srbije i znaju da su pored dobre igre na terenu učinili da u prirodi opstane potica sa grba za koji igraju", dodao je Knežević.

Podsećamo, prošle zime je uginuo jedan primerak ove vrste, a prema laboratorijskim analizama uzrok smrti je bio trovanje olovom, navodi se na sajtu ovog društva. 

"Orao nije (odstreljen), ali je pojeo neku životinju koja je ubijena iz puške sačmarice i u telo je ishranom uneo olovne kuglice. Orlovi ne prezaju od hranjenja leševima, te su česte žrtve trovanja", kazao je tom prilikom Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo za zaštitu ptica pokrenulo je portal poslednjilet.rs u nastojanju da se građani više informišu u vezi sa problemom trovanja divljih životinja i da se "upoznaju sa najčešćim uzrocima stradanja ptica kao što su trovanje, krivolov vatrenim oružjem, nezakonito hvatanje, elektrokucija i kolizija".

Pored informisanja građani će putem portala moći da prijave slučajeve stradanja ptica. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.