Konak kneza Miloša više nikada neće biti isti

Istorijski muzej Srbije

Konak kneza Miloša na Topčideru, nekadašnja rezidencija srpskog kneza, nedavno je potpuno obnovljen. Za četvrtak, 10. jun, najavljeno je otvaranje redovne postavke konaka u Topčideru.

Prizemlje rekonstruisanog Konaka posvećeno je Prvom srpskom ustanku, međunarodnim okolnostima koje su mu prethodile, voždu Karađorđu i drugim znamenitim junacima i njihovim pobedama na Mišaru, Čegru, Loznici, Deligradu i Varvarinu, kao i oslobođenju Beograda 1806. godine.

DA LI STE ZNALI?
I Konak kneza Miloša poseduje vrt, po ugledu na evropske rezidencije, a to je ujedno i prvi planski vrt u Srbiji. Platan posađen za vreme vladavine Obrenovića, koji se i danas tu nalazi, najveći je u Evropi i predstavlja značajan spomenik hortikulture.


Sprat je posvećen Drugom srpskom ustanku, knezu Milošu, tvorcu moderne srpske države, njegovom dolasku na vlast i borbi sa opozicionim ustavobraniteljima. 

Dolama kneza Miloša jedan je od eksponata novoobnovlje og Konaka

Iako nisu živeli u Konaku, deo prostora posvećen je i knjeginji Ljubici, Miloševoj supruzi, i njihovim sinovima - knezu Mihailu i kralju Milanu Obrenoviću. Takođe, publika može i da se upozna sa likom i delom kralja Aleksandra Obrenovića i Majskim prevratom, događajem koji predstavlja kraj dinastije Obrenović. Divanhana, prostor za dnevne aktivnosti, ali i spavaću sobu kneza Miloša, publika takođe može da pogleda u novoobnovljenom Konaku.

Konak u Topčideru izgrađen je 1831. u turskom baroku i tipičan je za to vreme. Širom Osmanskog carstva, nicala su slična zdanja, a u njima su živeli bogati veleposednici. 

Detalji sa nove stalne postavke 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara