Foto: Pixabay

Lego sakuplja "neželjene" kockice u humanitarne svrhe

Foto: Pixabay
Danski proizvođač igračaka Lego pokrenuo je program za recikliranje svojih popularnih igračaka putem kog vlasnici svoje neželjene kockice mogu poslati drugoj deci.

Kompanija se za sada udružila sa jednom logističkom firmom i dve neprofitne organizacije koje će kockice sortirati i oprati, nakon čega će ih distribuirati školama i deci slabijeg materijalnog stanja. Prethodni vlasnici će trebati da odštampaju unapred plaćenu poštansku deklaraciju dostupnu na veb-sajtu proizvođača a paket proslede kompaniji.

Pilot program pod nazivom LEGO Replay se za sada primenjuje samo u Sjedinjenim Američkim Državama, a kompanija je najavila da će akcija biti proširena na ostatak sveta ako se pokaže kao uspešna već tokom sledeće godine.

Kockice koje ne zadovoljavaju standarde kompanije neće biti odbačene, saopštio je Lego, već se često melju i recikliraju za proizvodnju novih komada, ili se koriste kao gorivo u njihovim pogonima.

Predstavnici Legoa su rekli da je cilj programa da deca dobiju poklone koji neće izgledati polovno, ali i smanjenje uticaja na prirodu i okolinu. „Naš krajnji cilj je da napravimo proizvod koji ne utiče na životnu sredinu. To je poenta Replay-a. To je jedan od mnogih programa i koraka koje preduzimamo holistički i za koje se nadamo da će drastično umanjiti uticaj Lego kockica [na okolinu]", kazao je potpredsednik kompanije zadužen za ekološka pitanja Tim Bruks za portal Wired

Bruks je dodao da u Legou smatraju da će proces reciklaže igračaka uštedeti 80% resursa potrebnih za pravljenje novih kockica. Takođe je najavio da planiraju da svoje proizvode učini ekološkim i održivim do 2030. godine, kao i da skoro celu proizvodnju od 2017. u potpunosi pokreću obnovljivim izvorima energije. 

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara