Ljubitelji LEGO kocki, srećan vam praznik

Nova ekonomija

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan LEGO kocki. Na današnji dan 1958. godine  danski stolar Godtfred Kirk Kristiansen prvi put je predao svoj patent za originalnu LEGO kocku. 

U Srbiji, deca najviše vole klasičan LEGO City i LEGO Friends teme, a trenutno je popularan najveći lego set sa više od 9000 delova - koloseum, kaže za Novu ekonomiju Vasilis Georgopulos, iz odeljenja marketinga kompanije Bravostore koja je nosilac licence za LEGO® Store u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. 

"Srpsko tržište je zanimljivo, jer nam je najnovije i postepeno raste. Zanimljivo je videti koliko ljudi vole LEGO kocke u državi, i kakav uticaj je imao COVID na online prodaju koja je postala višestruka u 2020-oj godini", navodi Georgopulos. 

Iako se 28.januar često doživljava kao rođenje Lego-a kakvog poznajemo, samu kompaniju je zapravo osnovao Godtfred 1932. godine, praveći razne drvene igračke.

Ime Lego preuzeo je iz danskih reči „LEg GOdt“ što u prevodu znači „dobro igra“.

Lego sakuplja "neželjene" kocke u humanitarne svrhe

Lego je bila jedna od prvih kompanija za proizvodnju igračaka koja je kupila mašinu za izlivanje kalupa pomoću koje su kreirali plastične igračke. To je potez koji ih je ubrzo naveo da stvore prvu plastičnu Lego kocku  1949. godine. Od 1949. do 1966. godine, Lego je eksponencijalno izrastao u globalnu kompaniju koja je trgovala u maloprodaji u 42 zemlje. 

1967. godine osnovan je LEGOLAND, a 1968. godine prvi LEGOLAND otvorio je svoja vrata za javnost, privukavši više od 625.000 posetilaca u prvoj sezoni. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Hek

    Sakupite neke i za Vesića,da se ne igra više sa Beogradom.Upropasti,čovek sve.