Foto: Pixabay

Microsoft Japan: Četiri radna dana povećala produktivnost za 40 odsto

Foto: Pixabay
Japanska podružnica tehnološkog giganta Majkrosofta (Microsoft) je saopštila da je uvećala produktivnost svojih zaposlenih za 40% nakon što je uvela četvorodnevnu radnu nedelju.

Portal Mashable navodi da je 2.300 zaposlenih u Majkrosoftu učestvovalo u pilot-projektu koji se sprovodi od avgusta ove godine. U tom periodu, radnicima je, pored slobodnog vikenda, dodatno „oslobođen" i petak, bez umanjenja plate ili smanjivanja broja slobodnih dana koji su im na raspolaganju.

Pored toga, kompanija je učesnicima projekta planirala da subvencioniše porodične odmore ili doškolovavanje sa dodatnih 100.000 jena (oko 920 dolara).

Majkrosoft je drastično uvećanje produktivnosti pripisao efikasnijim korišćenjem vremena zbog kraće radnje nedelje, kraćim sastancima i radom na daljinu kojim su radnici nadomešćivali manje radnih sati koji su im bili na raspolaganju. 

Pored toga, zaposleni su umanjili korišćenje slobodnih dana za četvrtinu, potrošnju struje za oko 23%, a potrošnju kancelarijskog papira za 60%, zbog čega je navedena mera dobra i sa ekološke tačke gledišta.

"Radite kraće, dobro se odmorite i učite više. Neophodno je da imamo okruženje koje vam omogućava da osetimo svrhu u životu i ostvarimo veći doprinos na poslu. Želim da zaposleni razmisle i iskuse da mogu da postignu iste rezultate sa 20 procenata manje radnog vremena", rekao je predsednik i generalni direktor Majkrosofta u Japanu Takuia Hirano.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara