Foto: Pixabay

Nacionalni parkovi zdravstvu štede bilione?

Foto: Pixabay

Zaštićena područja i nacionalni parkovi doprinose boljem zdravlju i kvalitetnijem životu građana, čime bi mogli da samo u jednoj državi umanje zdravstvene troškove za šest hiljada milijardi dolara.

World Economic Forum prenosi da su ove ekonomske benefite izračunali istraživači australijskog Univerziteta Grifit, koji su ukazali da dva sata provedeno u prirodi nedeljno snižava pritisak i poboljšava opšto zdravstveno stanje ljudi.

Analiza je upoređivala zdravstvene troškove tokom celog života i posete nacionalnim parkovima, nakon čega su istraživači došli do navedenog vrtoglavog iznosa, koji se tiče samo stanovnika Australije.

Merenja su u obzir uzimali način života izletnika, sveukupno zdravlje, dostignuća u životu, međuljudske odnose i druge faktore indeksa ličnog blagostanja (PWI), kojim se služe i osiguravajuća društva prilikom procene premija.

Utvrđeno je da redovne posete nacionalnim parkovima u proseku uvećavaju PWI za 2.2%, a to poboljšanje kvaliteta života smanjuje zdravstvene troškove za 200 do 250 hiljada dolara po osobi.

"To možda zvuči puno kao mnogo, ali zamislite da vam je dat izbor između trenutne smrti i još jedne godine života, provedene u savršenom zdravlju. Koliko biste platili? Gledajući na taj način, uopšte ne izgleda tako velika cifra", kazao je autor istraživanja, profesor Ralf Bakli.


PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara