Narodi Južne Amerike piju dva litra dnevno: Zašto je akai tako lekovit

Foto: Freepic

Istorijski podaci dokazuju upotrebu akai pulpe još u 18. veku, a napitak koji se dobije kada se pomeša sa vodom, konzumirali su i po dva litra dnevno. Smatraju je lekovitom jer sadrži visok procenat kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Najpogodnije mesto za uzgajanje je dolina Amazona. A nova istraživanja pokazuju koliko je ovo voće zdravo.

Akai (açaí palm) raste u Južnoj Americi, uglavnom u Brazilu, Venecueli, Ekvadoru, Gvajani, ali je Brazil najveći izvoznik ovog voća. Akai palma može da poraste i do 40 metara. Daje oko 1000 kilograma voća po stablu, a njen plod veličine je zrna grožđa. Slične je i boje, nešto između borovnice i crnog grožđa.

SMATRAJU JE ČUDOTVORNOM: BILJKA KOJA I DAJE SNAGU I OPUŠTA

Narodi Južne Amerike vekovima koriste akai nektar za pravljenje napitaka, ali i praha koji su mogli da koriste tokom cele godine. U brazilskoj nacionalnoj kuhinji se često sreće, i kao začin i kao napitak. Ako u Brazilu zatražite akai koktel, dobićete piće pod nazivom "cuias", a ako ste u južnom delu ove zemlje, uz to ćete dobiti i granolu.

Istraživanja u ovom milenijumu, pokazala su da akai bobice treba, neposredno nakon ubiranja, zamrznuti da bi što duže ostala sveža. S obzirom da je izvoz u 21. veku ovog voća enormno skočio, trend da se konzumiraju akai bobice verovatno je uzrok tome, ali i istraživanja koja su pokazala da akai pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, suzbija malignitete, holesterol i reguliše nivo šećera u krvi.

Foto: Shutterstock

Danas se akai prodaje kao prirodni suplement u prahu da bi mogao da stigne do svih krajeva sveta, pa je takav dostupan i kod nas. Ne konzumirati ga bez konsultacije. Pre upotrebe, neophodno je konsultovati stručno lice.

OVAJ CVET DONOSI SREĆU I BERE SE SAMO DANAS

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.