Otkriće profesora iz Srbije: Video igrice pomažu pacijentima tokom lečenja

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Na ideju da pacijentima u šok sobama olakša lečenje, profesor na Univerzitetu Florida Marko Suvajdžić, došao je zajedno sa kolegama iz Univerzitetske bolnice. Taj projekat, ispostaviće se, imao je i revolucionarna otkrića jer im je prvi put pošlo za rukom da koristeći modernu tehnologiju i VR naočari smanje bol kod najtežih pacijenata."Ideja je da se vrši rehabilitacija kroz kreiranje digitalnih svetova koji menjaju ono gde se trenutno nalazimo. Virtuelna realnost je prostor u kome sve može. Na osnovu tog virtuelnog sveta, vrši se uticaj na pacijenta i njegova osećanja kada se iz njega vrati. Osećaj prisutnosti u kombinaciji sa osećajem transfera svesti je okosnica istraživanja", kaže profesor Suvajdžić na predavanju održanom u okviru manifestacije Maj Mesec Matematike.Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić


Internetom, gejming tehnologijom i kreiranjem igrica, Marko Suvajdžić se bavi preko 20 godina. Na ideju je došao razgovarajući sa kolegama sa medicinskog fakulteta. Sve je počelo od pitanja kako pomoću virtuelne realnosti učiniti terapije u bolnicama lakšim i kako iskoristiti tehnologiju u rehabilitacione svrhe. Kreirao je aplikaciju za VR naočari koje kada pacijent stavi, iz bolničke sobe odlazi na neko mnogo lepše mesto."Aplikacija je fenomenalan alat za opservaciju, može da se snimi gde osoba gleda, kako doživljava virtuelni svet, mere se otkucaji srca i ritam disanja u odnosu na to šta gleda na aplikaciji. To nam je pomoglo da neke stvari popravimo, nešto promenimo i prilagodimo potrebama pacijenata. Mnogi su pozitivno reagovali, uprkos stanju u kome se nalaze. Nekima je život, zbog bolesti, bio na kraju, imali su velike bolove", objašnjava Suvajdžić.
Pacineti koji su pristali na ovaj oblik meditacije, nosili bi naočari petnaest minuta dnevno, u početku. Rezultati su bili odmah vidljivi.
Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić


"Percepcija bola je opadala, mogli su da se opuste i zaspe. Tek nakon dva sata bi počeo da se vraća bol. Trenutno eksperimentišemo da se meditacija radi dva puta dnevno, naročito uveče kada su bolovi kod pacijenata veći, da mogu da zaspe", kaže profesor Marko Suvajdžić.

I osoblje bolnice koristilo je VR opremu za meditaciju u trenutku kada se na poslu desi smrt koja stresno utiče na njih. U meditaciju su uključivali i EEG uređaj kojim mogu da mere aktivnosti u mozgu. "EEG uređaj ima senzore i meri aktivnosti u mozgu, različite moždane kanale. Na osnovu tih signala, može se očitati kada se osoba opušta, kada je pod stresom, šta je opušta. Na osnovu tih podataka, može se menjati algoritam igrice i prilagođava. Takođe, pomoću EEG signala možemo da vidimo da li je pacijent usredsređen na meditaciju, da li se opušta i ako odluta, možemo ga vratiti na pravi put za uspešnu meditaciju. Ovo je revolucionarno jer možemo da vidimo šta se dešava u glavama ljudi dok meditiraju", objašnjava Suvajdžić.

Suvajdžić: Kupujte kriptovalute za novac koji možete da prežalite Tehnologija prvi put dozvoljava da se poboljša efikasnost meditacije u kratkom roku i trenutno rade na sledećem koraku koji će još više olakšati oporavak pacijenata u šok sobama, ali i život pacijenata na palijativnoj nezi. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.