Ova slika Šumanovića stara je 100 godina, javnost je vidi tek treći put (Video)

Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Slika "Berba" Save Šumanovića stara 100 godina izložena je nakon višegodišnje restauracije i konzervacije u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Slika "Berba" nastala je u proleće 1921. godine u Parizu, za vreme njegovog školovanja kod Andrea Lota, čuvenog kubiste i postkubiste. 


Kako je zbog "fake news-a" Roksandić stvorio dva ista remek-delaPredstavlja Savino monumentalno delo, zbog dimenzija, a kao i skoro sva potonja, za temu ima berbe, berače/ice, branje grožđa. Ono što je takođe zanimljivo je uticaj kubizma, postkubizma, ali i klasicizma. Konak kneza Miloša više nikada neće biti isti (VIDEO)"Slika je 1922. godine, na petoj Jugoslovenskoj izložbi, bila izložena i tada ju je kupio Narodni muzej. Pretpostavlja se da je ovo tek treće izlaganje slike. Još jednom je, nakon toga bila izložena, do 1942. godine kada je Šumanović streljan, a ovo je njeno treće izlaganje. Prvi put od autorove smrti. Na restauraciji i konzervaciji se intenzivno radilo poslednjih pet godina", kaže za Novu ekonomiju PR Narodnog muzeja Marija Jovičić.

Slika Save Šumanovića "Berba" biće izložena u Narodnom muzeju do 26. novembra, a nakon toga sledi praćenje novonastale konzervacije i kako će slika reagovati na vreme koje prolazi.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.