Ovo su čuveni plesovi u domaćim filmovima

Youtube

Iako se u domaćoj kinematografiji nismo proslavili dobrim plesnim scenama (realno), na Svetski dan igre, potrudili smo se da izdvojimo one kojih se verovatno i vi sećate. Odlične su, moglo bi se reći kultne. 

1. Ko to tamo peva (1980)

Kada, na pauzi za ručak, šlager pevač očara mladu. Neda Arnerić i Dragan Nikolić u kultnom filmu, u sceni gde on saznaje da je zakasnio jer se ona već “uortačila za ceo život”. Mada je on to već znao.

2. Varljivo leto ‘68. (1984)

Petar Cvetković će verovatno zauvek pamtiti ples sa Čehoslovakinjom Ruženkom s obzirom da mu je verovatno bio prvi, ali i svi mi koji ovaj film jednostavno znamo napamet otpočetka do kraja uključujući i muziku uz koju igraju.

3. Tango argentino (1992)


Laki na suzama verovatno pamte pretposlednju scenu kada Hulio (Mija Aleksić) igra na plaži. On tada, zapravo, more vidi poslednji, a mali Nikola prvi put u životu. Legendarnu scenu Mijinog plesa dok peva stihove pesme Zorana Simjanovića, dodatno čini potresnom i podatak da je to poslednji film barda srpskog glumišta Mije Aleksića. 

4. Kako je propao rokenrol (1989)

Sve od momenta kada pampur pogodi opersku pevačicu i kada krene da gruva pravi RnR, čista je umetnost. Dobro, i sve pre i posle toga. Darko je u svom fazonu, Barbara je pijana i javila je da će kasniti. Ostalo je istorija, a deo nje je i ovaj film.

Foto: YoutubeFoto: Youtube

5. Maratonci trče počasni krug (1982)

Pomislili biste, vi svi koji ovaj film znate napamet, ima li uopšte plesnih scena. Svakako, ona kad Kristina i Mirko snimaju svoj prvi film u Đenkinom bioskopu, sadrži i ples koji sceni daje dodatni šarm. Mirko se trudi da uđe u ulogu, dok se Kristina “lažno stidi” i evidentno sve radi zbog Đenke. Na kraju, kao što znamo, odbija karijeru Hedi Lamar koja se, kao što takođe znamo, obogatila jer se nije lažno stidela.

Foto: Youtube

6. Čarlston za Ognjenku (2008)

Ne plešu čarlston. Doduše, scena u vinogradu je toliko dobra da se ples iz naslova ne bi uklopio. Ova scena je verovatno, uključujući muziku, lajt motiv filma. Katarina Radivojević i Stefan Kapičić odlični. 

Foto: Youtube

7. Mi nismo anđeli 2 (2005)

Nikola se u drugom delu potrudio malo više, pa je kao dokaz da je još u formi, ponudio ples iz njegove mladosti. Ne sećamo se da je tako plesao i u prvom delu, ali je uspeo da zaseni društvo svoje ćerke. 

Foto: Youtube

(BONUS)

Vruć vetar (1980)

Iako je u pitanju mini-serija, možda i najpoznatiji ples koji smo imali prilike da gledamo u domaćim ostvarenjima, jeste onaj sudbinski u kafani koji je najavio nastanak čuvenog para Vesne i Šurde. Dok je Branko Cvejić jeo, za Oskara, mora se naglasiti. Kasnije su još jednom izdominirali i to u poslednjoj epizodi. 

Foto: Youtube

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara