Pet izazova koji čekaju mlade bračne parove i buduće roditelje

Foto: pexels.com

 Nakon važne odluke da jedan zaljubljeni par započne novu etapu svog zajedničkog života i orgnizacije oko venčanja sledi još niz novih i lepih izazova i dilema.

Stvaranje doma iz snova, sređivanje sobe za najmlađe, redefinisanje porodičnog budžeta samo su neki od izazova na tom putu. Većina ljudi kroz njih prođe sa manjim oscilacijama i teškoćama. Ključ uspeha u prevazilaženju svake krize, bilo dobre ili manje dobre, je u asertivnoj komunikaciji uz dosta razmevanja i strpljenja i blagovremene pripreme za sve što dolazi. 

Stambeni kredit kao odgovor na rešavanje vašeg stambenog pitanja

Prosečan novopečeni bračni par u Srbiji nije u mougućnosti da od ušteđevine kupi sebi stan ili kuću nakon venčanja već traži alternativna rešenja. Zbog potrebe za privatnošću i samostalnim životom kod nas je ustaljena praksa da se bračni par obraća bankama sa zahtevom za stambeni kredit kad se odluče na ovaj korak. Ovo ne samo da je ustaljena praksa već je za većinu to jedina moguća opcija za rešavanje stambenog pitanja. Pojedinosti oko uzimanja stambenog kredita mogu se razlikovati od banke do banke, ali je osnovna procedura ista kao i sigrunost. Proverite sve pogodnosti, olakšice i subvencije koje se nude u našoj zemlji mladim bračnim parovima uz stambeni kredit pre nego napravite ključni korak ka novom domu.

Trudnoća po nedeljama i očekivane promene

Prateći kalendar trudnoće i informacije o tome šta se dešava sa ženskim telom i razvojem bebe u stomaku znaćete šta su normalne promene u odnosu na trudnoću po nedeljama. Nije reč samo o vidljivim promenama već i onim u sferi emocija koje je važno staviti u kontekst i na taj način razumeti. Prateći trudnoću po nedeljama i sve promene koje ona donosi bolje ćete razumete sve što se dešava, a ujedno ćete biti dobro pripremljeni za ono što nakon toga sledi. Nesigurnost kod buduće mame i budućeg tate najveća je u prvim nedeljama, periodu koji nazivaju prvo tromesečje kada se upoznaju sa svim novim vestima i situacijama.  

Nabavka dečije garderobe i opreme (kolica, igračke, dečiji rančevi)

Mlade mame koje se porađaju prvi put obično žele da ih kod kuće po porođaju dočeka sve spremano za bebu jer neće imati baš puno vremena za šoping po povratku iz porodilišta. Zato ovaj izazov budući roditelji vole da reše neposredno pre samog porođaja. Pelene, benkice, čarapice i bodići obavezna su stavka na listi nabavke. Kolica su nešto čemu se posvećuje posebna pažnja i traži idealno rešenje. Veliki izbor igračaka omogućio je da svako dete uživa u igranju dok mama i tata imaju svojih pet minuta odmora. Ipak pažljivo birajte od kojeg su materijala napravljene, koliko su kvalitetne i prilagođene uzrastu. Još jedna praktična stvar su i dečiji rančevi koji u mnogome olakšavaju život sa bebom. U dečiji ranac stavićete flašicu za mleko ili vodu, nezaobilazne vlažne i obične maramice i cuclu i spremni ste za laganu prolećnu šetnju. Pored praktične primene dečiji rančevi sa šarenim printom i 3D detaljima mogu biti i zanimljiva igračka za mališane.

Kako uskladiti partnersku i roditeljsku ulogu?

Iako za buduće roditelje ovo izgleda veoma izazovno, u praksi se ove stvari regulišu na prirodan i spontan način ako su do tada izgrađene čvrste i stabilne veze između supružnika. Da, moraćete da svoju ustaljenu partnersku dinamiku izmenite u skladu sa potrebama deteta. Neće biti lako u početku kada je sve nepoznanica i kada dobijate bezbroj saveta sa strane šta i kako treba da radite. Ali pustite da vas srce i instikt vode u kombinaciji sa onim što kaže stručna literatura i svetima lekara i ne možete da pogrešite. Razgovarajte o očekivanja, napravite dogovor oko kućnih oslova, pojačajte svoja čula za razumevanje. Dobra komunikacija između roditelja i razumevanje individualnih potreba ključ je uspeha. 

Nova pravila kućnog budžeta

Pored svih većih finansijskih izozova koji očekuju bračni par, dolaskom novog člana porodice moraće da se uspostave nova pravila kućnog budžeta. Pored svih uloga koje u porodici nosimo neko će morati da nude i finansijki menadžer. Novac koji je porodica odvajala za putovanja i neke druge manje užitke, sada će delimično biti usmeren na potrebe bebe. U pravih godinu dana života vašeg deteta najveći deo novca ići će upravo na njegove/njene potrebe. 

Uz dobro planiranje svake stavke, obaveznih mesečnih troškova za račune i ratu kredita kao i akcijski vid kupovine može se napraviti balans i ušetediti dovoljno novca za sve.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.