Rajksmuzeum objavio najdetaljniju fotografiju umetničkog dela ikada

Foto: Rijksmuseum

Rajksmuzeum u Amsterdamu je objavio najveću i najdetaljniju fotografiju bilo kog umetničkog dela u istoriji, koja se može besplatno pogledati na veb-stranici ovog muzeja. U pitanju je remek-delo Rembranta van Rajna iz 1642. godine "Noćna straža", koja je trenutno u fokusu ogromnog projekta istraživanja i restauracije pod nazivom "Operacija Noćna straža".

Tehnički detalji skeniranja su impresivni. U saopštenju za štampu, Rajksmuzeum objašnjava da se sastoji od 8.439 pojedinačnih fotografija snimljenih kamerom Hasselblad H6D 400 MS od 100 po megapiksela.

Rezultet je najveća i najdetaljnija fotografija umetničkog dela ikada napravljena, veličina je 717 gigapiksela (717 milijardi piksela), udaljenost između dva piksela je pet mikrometara (0,005 milimetara), što znači da je jedan piksel manji od ljudskog crvenog krvnog zrnca.

Omogućeno je zumiranje da bi se mogle videti pukotine koje su se pojavile u pojedinačnim potezima četkice ovog remek dela.

Foto: Rijksmuseum

Verovatno je to još bolje iskustvo nego da vidite sliku "uživo", jer vam ovaj softver omogućava da se zaista približite slici na razdaljinu zbog koje bi ste verovatno bili izbačeni iz većine muzeja.

Veb-lokacija takođe ima alternativnu verziju "Noćne straže" sa stranama koje nedostaju, a koje su skinute sa slike 1715. godine, što joj je omogućilo da se uklopi na manji zid gradske kuće u Amsterdamu. 

U saopštenju za štampu Rajksmuzeuma se navodi da će ovo skeniranje pomoći u istraživanju slike i da omogući istraživačima da sa više preciznosti prate kako slika stari.

Pošto je skeniranje završeno, muzej je napomenuo da planira da postavi Noćnu stražu na nova nosila kako bi ispravio deformitete na platnu koji su se pojavili.

Skeniranu Noćnu stražu u visokoj rezoluciji možete pogledati OVDE.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.