Samo jedna osoba na svetu može da vozi bez dozvole

Foto: Pixabay

Vozačka dozvola je isprava kojom se dokazuje sposobnost upravljanja nekom kategorijom vozila, ali zbog svog statusa jedna osoba na svetu ne mora da je poseduje kako bi legalno vozila automobil, prenosi portal Index.hr. Reč je o britanskoj kraljici Elizabeti II.

Ako policija zaustavi britansku kraljicu tokom vožnje i ako ona kaže da ne poseduje vozačku dozvolu, neće biti kažnjena jer joj zakon omogućava da upravlja vozilom bez te isprave.

Upravo to dopuštaju engleski zakoni kraljici, jer prema njima niko nema osnovu da od kraljice zatražiti vozačku dozvolu ako je vidi za upravljačem.

Kada bi odlučila sama voziti automobil, to bi i smela, bez ikakve zakonske zapreke. Elizabeta je, čak štaviše tokom Drugog svetskog rata vozila ambulantna kola, a prošla je i osnovno školovanje za servisera.

Iznajmljivanje vozila putem aplikacije zagađuje više od obične vožnje
Top 10 destinacija u Srbiji (FOTO)

Kraljici Elizabeti Drugoj ne treba ni pasoš, pa ga ona uopšte i nije imala kad je putovala u svaku od 116 zemalja koje je posetila tokom svog života.

Pogodnosti za vladara Ujedninjenog kraljevstva tu se ne završavaju. Automobil koji koristi engleska kraljica ne treba da bude registrovan, pa nema ni saobraćajnu dozvolu. Smatra se da bi komad lima, odnosno registarska tablica mogla da naruši sklad njenog automobila.

Elizabeta II je je 16 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Rođena je u Londonu 21. aprila 1926. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.