Slatkiši i sedenje pogoršavaju pandemiju

Foto: iStock

Gojaznost povećava šanse da dođe do komplikacija prilikom lečenja COVID-19, a značajan je indikator da će u slučaju zaražavanja koronavirusom doći do hospitalizacije, intezivne nege ili priključenja na respirator, piše u izveštaju Svetske federacije za gojaznost.

Povećani indeks telesne mase (BMI) i nedovoljna fizička aktivnost povećavaju i rizik da dođe do smrtnog ishoda usled infekcije koronom.

Na kraju 2020. godine, stopa smrtnosti u zemljama gde je više od polovine stanovništva gojazno bila je oko deset puta veća nego u zemljama gde je ovaj procenat niži.

Manji udeo gojaznog stanovništva mogao je da spreči hiljade smrtnih ishoda i milione bolničkih lečenja, ističe Svetska federacija za gojaznost.

Podaci pokazuju da su države u kojima je stanovništvo manje fizički aktivno i konzumira veoma prerađenu hranu upravo one u kojima je i viša stopa smrtnosti prouzrokovana infekcijom COVID-19. Sa druge strane, fizička aktivnost osim što utiče na regulisanje težine, poboljšava imunitet i smanjuje mogućnost infekcije.

Podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAOSTAT)  pokazuju da ishrana koja je bazirana na mahunarkama i korenastom povrću utiče na manji broj smrtnih slučajeva, dok je smrtnost veća kod onog stanovništva koje se u svojoj ishrani pretežno koristi životinjske masti, biljna ulja i šećere.

Istraživanje iz Velike Britinije ukazuje na to da bi se 8,6 odsto odsto hospitalizacija zbog lečenja koronom moglo povezati sa nedovoljnom fizičkom aktivnosti, dok bi za 29,5 odsto jedan od uzročnika mogla biti gojaznost.

S obzirom na to da gojanznost utiče na većim broj osoba kojima je potrebno bolničko lečenje, a da veći broj ovakvih slučajeva dovode do većih izdataka za zdravstvo kao i sve češća zatvaranja, procenjuje se da bi za trećinu troškova pandemije mogla da bude odgovorna gojaznost i smanjena fizička aktivnost. To bi značilo da bismo nezdrav život do 2025. mogli da platimo između šest i sedam biliona (hiljada milijardi) dolara.  

U Srbiji je u 2020. godini bilo 45,99 smrtnih ishoda na 100.000 stanovnika, a preko 57 odsto stanovništva ima povećan BMI. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (4)

 • Mirs

  Aman, dosta više, pa ubiste nas kojekakvim naslovima

 • AS

  Zanimljivo je da su gojazni , navodno, podlozniji i malignim oboljenjima , a u sustini je upravo obrnuto. Modni trend je biti mrsav. izboran i koscat.

 • +65

  Dva meseca su nam zabranjivali da mrdnemo iz kuće. I, sta je rezultat?

 • Zlajo

  Pa dali ste vi normalni????

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.