Stan na dan - Zablude i istine o sve popularnijem načinu izdavanja stanova

Foto: Freepik.com

 Popularna metoda izdavanja stanova “stan na dan” promenila je tržište nekretnina. Stan na dan je postao alternativa hotelskom smeštaju, a kao takav ima brojne prednosti.

Cena najma stana je uglavnom povoljnija od hotelskih apartmana, a ima ih na mnogo više lokacija nego hotela. Ako dolazite u neki veći grad, recimo Beograd, Niš ili Kragujevac, poslom ili iz privatnih razloga, moći ćete da organizujete smeštaj u skladu sa vašim potrebama.

Stan na dan nije benefitaran samo za zakupce. Vlasnici nekretnina su prepoznali kapacitet koji pruža ovaj model iznajmljivanja. Izdavanjem stana na dnevnom nivou moguće je ostvariti visok mesečni prihod - mnogo viši nego da ga iznajmljujete mesečnim zakupcima. Međutim, koliko će vaš najam biti uspešan zavisiće od mnoštva faktora.

U nastavku teksta objašnjavamo najčešće zablude vlasnika nekretnina glede koncepta stan na dan. Nastavite da čitate kako biste saznali na koji način možete maksimalno da iskoristite potencijal vaše nekretnine.

U stan na dan nije neophodno ulagati mnogo novca

Zabluda: Vlasnik ste stana i odlučili ste da se oprobate u izdavanju stana na dan. Vaš stan nije u savršenom stanju, ali koji jeste? I onako ljudi dolaze samo na dan ili dva, nije im bitno da je nameštaj nov. Dovoljno je da je čisto i pristojno.

Realnost: Pre nego oglasite stan na dan treba ozbiljno da se posvetite uređenju i adaptaciji vaše nekretnine. Stanje i izgled vašeg stana jedan su od odlučujućih faktora koji pravi razliku između stana koji neće niko i stana u kojem gotovo nema slobodnih termina.

Poželjno je da stan opremite tako da izgleda atraktivno potencijalnim zakupcima koji ga posmatraju na portalu za izdavanje nekretnina. Konkurencija za izdavanje stanova Beograd je ogromna, a imate jednu šansu da ostavite prvi utisak na posmatrača. Ako mu se ne dopadne vaša ponuda, prilično lako će naći opciju koja mu je po ukusu.

Nameštaj u stanu ne mora da bude u potpunosti nov, ali nipošto ne sme biti dotrajao i nefunkcionalan. Opremite kuhinju i kupatilo svim uređajima koji bi gostima mogli da budu potrebni. Prirodno je da gost koji ostaje nedelju dana može sebi ujutru da skuva kafu, pripremi obrok ili osuši kosu. Mislite na detalje, jer detalji prave razliku. Televizija i wi-fi internet konekcija su obavezni! Ako iznajmljujete stan koji je deo kuće, obavezno mora imati zasebni ulaz koji vašim gostima omogućava privatnost.

Opremanje stana koji planirate da iznajmljujete ovom metodom je investicija za koju vredi podići kredit ako nemate dovoljno sredstava. Uloženi novac će se vratiti najdalje kroz godinu dana, ako poslušate naše savete.

Cena se određuje proizvoljno

Zabluda: Svi u Nišu izdaju stan na dan za 50 evra. To je standardna cena. Vaš stan vredi jednako kao i svi ostali na tržištu.

Realnost: Cenu stana na dan određuje lokacija i opremljenost. Iracionalno bi bilo očekivati da najam stana u predgrađu i stana u centru grada koštaju jednako. Vaš stan može postići i mnogo veću cenu od prosečne, ako je luksuzno opremljen i nalazi se na atraktivnoj lokaciji. Kao u gorepomenutom primeru, izdavanje stanova Niš ne drži istu cenu u svim delovima grada. Najpoželjnije lokacije su centar, Čair, Bulevar Nemanjića, Palilula, Pantelej i Duvanište. 

Ako imate stan na jednoj od nabrojanih lokacija, koji je pritom savremeno i lepo opremljen, budite slobodni da formirate cenu u skladu sa konkurencijom. Dijapazon raspona cena stanova za izdavanje možete pogledati na popularnom portalu za nekretnine, kako biste stekli objektivni uvid u trenutne vrednosti na tržištu.

Moguće je zaraditi veliki novac za mesec dana

Zabluda: Ako je cena stana po danu 50 evra, a mesec ima 30 dana, moguće je inkasirati 1500 evra. Odličan plan!

Realnost: Ovo je jedna od najčešćih zabluda prilikom iznajmljivanja stana na dan. Da li će vaša ponuda biti “razgrabljena” u rekordnom roku ili će stan biti prazan većinu vremena zavisi od toliko faktora. Na primer, od načina oglašavanja, cene, lokacije, opremljenosti, vašeg odnosa prema gostima, itd. Što je stan atraktivnije opremljen i bolje oglašen, veća će biti i potražnja.

Pritom, vodite računa da cena najma nije ista za sve situacije i tokom cele godine. Na primer, ako imate gosta koji želi da odsedne u vašem stanu 15 dana, pretpostavljamo da ćete mu dati popust na dužinu boravka. Takođe, potražnja zavisi i od sezone. Recimo, tokom popularnog Fića festa i Internacionalnog festivala harmonike, izdavanje stanova Kragujevac beleži rekordnu potražnju. To je prilika na kojoj možete da profitirate.

Svejedno je kako oglašavate stan na dan

Zabluda: Oglašavanje košta, a ako imate dosta folovera na društvenim mrežama možete objaviti oglas tamo i vest će se pročuti.

Realnost: Oglašavanje je faktor od kojeg direktno zavisi da li će i u kojoj meri vaš stan biti iznajmljivan. Nije svejedno kako ćete sprovesti marketing. Cilj vam je da vaš oglas, praćen lepim fotografijama i adekvatnim opisom, vidi što više ljudi. Pravi izbor je oglašavanje na vodećem portalu za nekretnine koji svakodnevno beleži veliku posećenost. 

Novac koji zaradite izdavanjem je čist profit

Zabluda: Ako optimistično pretpostavite da će vaš stan biti u najmu 25 od 30 dana, po ceni od 50 evra, inkasiraćete 1250 evra čiste zarade.

Realnost: Kada iznajmljujete stan na dan cilj su vam zadovoljni zakupci koji će se vraćati kad god im ponovo zatreba smeštaj. Kako bi vaši zakupci stekli pozitivne utiske i poželeli da se vrate, stan mora biti savršeno čist i funkcionalan. 

Ako za stanom postoji velika potražnja, nećete biti u mogućnosti samostalno da obavljate poslove održavanje higijene, naročito ako ste vlasnik više stanova. Često ćete imati samo par sati između ispraćanja starih i dočekivanja novih gostiju. Dakle, moraćete da uračunate cenu najamnih usluga firme za održavanja čistoće, kao i troškove računa koje plaćate vi. Sve što preostane predstavlja čist profit.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Sara

    Odlicna investicija i ne treba zaliti ni jedan dinar u stan koji ce vam doneti mnogo vise novca nego sto ste ulozili.Imam tri stana koja iznajmljujem i vodim racuna o svakom detalju kada ga uredjujem.Pre dve godine sam u svaki stan ugradila i fotokataliticke preciscivace vazduha,jer sam videla da mi to klijenti traze.Mora da se prati trend,kao i u svakom poslu.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.