Stižu nam "Sudnji dani" - koja je sprega politike i jugomafije?

Tanja Vasojević, direktorka komunikacija Delta Holdinga, Peter Čeferin, autor, Toma Fila, advokat, FOTO: Miodora Bozar:

Vrhunski triler "Sudnji dani" slovenačkog advokata Petera Čeferina od ovog juna dostupna je i ljubiteljima pisane reči na srpskom jeziku. Iza ovog ostvarenja stoje Delta Holding i Laguna, a autor je nedavno posetio i Beograd gde se u punoj bašti hotela "Crowne plaza" razgovaralo o motivima za pisanje ovakvog romana. On je utoliko zanimljiviji što se radi o istinitom događaju - klijent advokata Čeferina optužen je za trostruko ubistvo pre dvadeset godina. 

U knjizi se zove Tomi Klajn i advokat koji biva angažovan "pro bono" siguran je da tada mladi Tomi nije počinio ubistvo. Ne samo zato što je Klajn nesposoban za rad, da vodi računa o sebi, već zato što oružje kojim je ubijeno troje ljudi, a jedan od njih je i bogataš Karl Maron, ne može da koristi svako, naprotiv. 

Advokat, koji se u ovom trileru zove Edvard Melik, preuzima slučaj nakon nekoliko godina od ubistva u Budvi i presude izrečene mladom Tomiju na trideset godina zatvora, da bi pronašao utehu i skrenuo misli sa smrti njegove supruge sa kojom je bio u braku skoro četiri decenije.
FOTO: Miodora Bozar

Prema rečima autora Petera Čeferina, uglednog slovenačkog advokata, kaže da je odlučan da, iako je zašao u devetu deceniju života, advokaturu napusti tek pošto dokaže da je njegov klijent nevin. Na ovom putu dokazivanja, shvata da je slučaj daleko ozbiljniji nego što je na početku mislio i pokušava da otkrije spregu između jugomafije i politike.Možda nam se država podelila na šest republika, možda su odnosi nikad zategnutiji među ljudima koji su doskora živeli u istoj zemlji, ali mafije nikada bolje nisu sarađivale, zaključak je na srpskoj promociji knjige "Sudnji dani".FOTO: Miodora Bozar


Najbolji deo ove priče jeste što je ceo slučaj istinit, ako izuzmemo imena junaka i mesto dešavanja, i što ste kao čitalac aktivno uključeni u rešavanje ovog slučaja jer isti još uvek nije dobio epilog.

Triler "Sudnji dani" nakon nekoliko godina od izdavanja u Sloveniji, zahvaljujući Delta Holdingu izašao je i u Srbiji. I to baš pred leto kada svi treba da se opustimo, negde na plaži, i uživamo uz dobru knjigu. E, pa, neka to budu "Sudnji dani". 
FOTO: Miodora Bozar


Koautor je Vasja Jager, poznati kolumnista i istraživački novinar čiji je fokus u dosadašnjem radu bio baš na sprezi kriminala i politike na Balkanu. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.