Svetski dan igre: Manje poznate činjenice

Foto: Pixabay

Svakog 29. aprila obeležava se Svetski dan igre, a ovo su zanimljivosti koje sigurno niste znali u vezi sa ovim danom.

Ples je univerzalan jezik, a postoji verovatno koliko i čovek. Kažu da ruši barijere, ne poznaje vere i granice, politiku i kulture i važna je samo - igra. 

Svakog 29. aprila, u čitavom svetu se podsećamo na značaj ove umetnosti, probleme i izazove  s kojima se susreću profesionalni plesači, ali malo ko zna i zašto se obeležava baš tog dana.

1. Naime, baš na današnji dan rođen je Žan Žorž Nover (1727-1810), reformator baleta i začetnik modernog baleta, igrač i koreograf. Popularan i izuzetno cenjen u 18. i početkom 19. veka, pamtile su ga sve velike baletske scene Evrope. U znak sećanja na Novera, svi profesionalni, ali i amaterski plesači, na današnji dan slave igru.
2. Iako postoji milenijumima, ples je tek od 1982. godine, na predlog Međunarodnog saveta za igru (CID - Conseil International de la Danse) koji je pri UNESCO, dobio svoj međunarodni praznik.
3. Tradicija koja je uspostavljena sastoji se od toga da Savet svake godine bira po jednog eminentnog umetnika iz ove oblasti koji će poslati cirkularno pismo (poslanicu) širom sveta. Ove godine, ta čast pripala je Fridmanu Fogelu, nemačkom baletskom umetniku, prvaku Štutgartskog baleta.
4. Zanimljivo je i da Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) obeležava Međunarodni dan igre, a poslanicu su do sada pisali eminentni umetnici poput Sonje Lapatanov, Milice Zajcev, Ivanke Lukateli, Ane Pavlović, Vladimira Logunova, a ove godine čast je pripala balerini i koreografkinji Sanji Ninković.


“Igra podrazumeva kontakt i podelu sa drugim. Možda je to danas čini buntovnom. Onda je to samo jedna njena vrednost više, jer igra je nepogrešiva. Možemo da igramo i sami, u našem srcu, a ako je veza sa sobom danas najveći čin buntovništva, onda bar znamo za šta se borimo”, stoji, između ostalog, u ovogodišnjoj poslanici.

MOŽEMO LI PLESATI POSLE PEDESETE?


Svake godine, u mnogim zemljama širom sveta, svako na svoj način, obeležava dan igre. U Indiji će ples podrške obolelim sunarodnicima, online uživo, ove godine uputiti jedan učitelj plesa, dok je u Srbiji najavljen “flashmob”.

Studenti Instituta za umetničku igru i Balet mladih 29. aprila tačno u podne izvešće "flashmob" na Trgu republike, i tako obeležiti ovogodišnji Svetski dan igre.

Mi vam takođe želimo srećan Svetski dan igre jednim poznatim videom: 

Dimitrije Gašić

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara