Foto: Pixabay

Zašto je Singapur najpametniji grad na svetu?

Foto: Pixabay
Švajcarska poslovna škola IMD je proglasila Singapur za najpametniji grad na svetu, prenosi World Economic Forum (WEF).

IMD u svom indeksu meri uspešnost gradova u obezbeđivanju javne sigurnosti, mobilnosti, javnoj upravi i zdravstvu, ali i održavanje zelenih površina, poboljšavanje postojećih institucija i digitalizaciji procesa  zapošljavanja.

 „Pametni gradovi" oslanjaju se na koncept internet stvari (Internet of Things - IoT), odnosno povezivanje fizičkih objekata, vozila, zgrada i drugih stvari sa ugrađenom elektronikom, softverom i senzorima u jedinstveni sistem.

Singapur je pre više godina sproveo Health City Novena projekat, integrisani plan zdravstvene zaštite koji podrazumeva i korišćenje infrastrukture, bolnica i javnih prostora za poboljšavanje iskustva i običnih građana i pacijenata.

Kao drugo, u Sinagpuru svi građani imaju pristup besplatnom stanovanju, a više od 80% stanovnika živi u javnim zgradama.

Grad-država je takođe počeo da eksperimentiše sa autonomnim vozilima, podstiče bicikliste i javni prevoz.

„Ako se ovi principi prilagode drugim lokacijama i ako se u njih investira, uskoro možemo  videti procvat pametnih gradova širom sveta. Transformacija načina na koji građani žive u svojim gradovima, davanjem prioriteta zdravlju i mobilnosti mogu uvećati potencijal rasta svetskih gradova", ocenio je WEF.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara