Eko patrola Sremčica obnovlila jedino kraško jezero u Beogradu (AUDIO)

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Gost podkasta Nove ekonomije bio je Milan Tomašević, iz organizacije Eko patrola Sremčica. Članovi tog udruženja obnovili su jedino kraško jezero u Beogradu i nekadašnje izletište predratnog Beograda, Rakinu baru.

Zbog nebrige i odlaganja otpada, jezero je bilo zapušteno, isušeno i zaraslo u trsku, pa su se meštani Sremčice 2019. godine organizovali sa ciljem da ponovo ožive svoje jezero.


Nakon par godina, rezultati su vidljivi golim okom, Sremčica ponovo ima svoje kraško jezero, koje inače nije česta pojava u Srbiji, odnosno za koje se može reći da predstavlja poseban fenomen.

Foto: Eko patrola Sremčica/Rakina bara

Meštani Sremčice vraćaju život u Rakinu baru

Eko patrola Sremčica sada predstavlja formalno udruženje građana, koje je registrovano u Agenciji za provredne registre (APR) i koje sada može da prima i donacije.

Vraćanje jezera u život rezultat je zajedničkih napora samih meštana. O njihovoj akciji Nova ekonomija je pisala i prošle godine.

Foto: Nova ekonomija

Milan Tomašević kaže za naš podkast kako u Sremčici postoji dosta ekoloških problema koji treba da se reše, počevši od saniranja kanalizacije, koja se izliva u njive i šume.

Pored tih problema, u tom beogrdadskom naselju postoji i problem u vezi sa odlaganjem otpada. Članovi udruženja Eko patrole Sremčica odlučili su da reše i taj problem, postavljanjem korpi za odlaganje otpada koji može da se reciklira (na slici).

Foto: Eko patrola Sremčica/Rakina bara/Postavljanje korpe za otpad koji može da se reciklira

Akcija čišćenja Rakine bare pokazala je kako građani sami mogu da reše neke veće ekološke probleme kada se sami udruže.

Jezero je svašta preživelo, jedno vreme je čak bilo i divlji kolektor za kanalizaciju. Sada postaje park sa drvećem, klupama, ribama i sve češće ga posećuju ptice.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.